Afbeelding

RDW: 'Plastic scherm is nadelig voor veiligheid'

Algemeen

De RDW is niet enthousiast over een plastic scherm in een lesauto. "Het aanbrengen van een afscherming kan nadelige effecten hebben op de veiligheidsvoorzieningen die in een auto zijn aangebracht. Denk bijvoorbeeld aan de airbags, het zichtveld via de spiegels, het zicht naar buiten en de bewegingsruimte voor de bestuurder."

Dit schrijft de RDW op haar eigen site en er zit geen letter Chinees bij: een plastic scherm tussen bestuurder en instructeur wordt ten zeerste afgeraden.
Op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onderzoekt de RDW momenteel de veiligheid van afschermingen binnen het voertuig. Dat zijn schermen van hard of zacht plastic die in voertuigen kunnen worden geplaatst. Dat onderzoek komt niet uit de lucht vallen: "Ondernemers stellen vragen over het uitrusten van voertuigen met afschermingen om chauffeurs en passagiers van elkaar te scheiden in verband met het coronavirus, aldus de RDW.

Het RIVM heeft voor contactberoepen nieuwe richtlijnen gepubliceerd en het gebruik van schermen in voertuigen is daar geen onderdeel van. Belangrijk om te weten in dit kader: de RDW kan geen oordeel vormen over de mate van bescherming die de schermen bieden tegen het coronavirus. Maar wél kan de organisatie de voertuigveiligheid van de schermen beoordelen en die is niet gebaat bij plastic schermen. Verder geldt dat een wijziging aan een voertuig in de meeste gevallen ook niet zomaar gedaan kan worden.

Afbeelding
Minister Harbers wil gedoogconstructie zwaardere elektrische bestelwagens toch op 1 juli beëindigen 27 mrt, 04:23 1
Afbeelding
Bijna 60 procent automobilisten gebruikt mobiel apparaat achter het stuur 26 mrt, 14:46 2
Afbeelding
Nieuw tv-programma De Rijles volgt instructeurs en hun leerlingen 22 mrt, 14:33 8
Afbeelding
Belasting zware motorrijtuigen geldt vanaf april ook voor lesvrachtwagen 21 mrt, 15:16 1
Afbeelding
TLN: 'Gedoogregeling besturen zware elektrische bestelwagens met B-rijbewijs moet wetgeving worden' 20 mrt, 19:13 2
Afbeelding
Aandeel elektrisch in autoleasepark gegroeid naar kwart, maar vraag is 'Blijft dit zo doorgaan?' 19 mrt, 13:47 1