Marcel Nieuwland uit Groningen (foto) startte vorige week zaterdag weer met motorrijlessen. Dit zorgde aanvankelijk voor veel onrust, maar een week later mag weer worden gelest op motor, bromfiets en scooter.
Marcel Nieuwland uit Groningen (foto) startte vorige week zaterdag weer met motorrijlessen. Dit zorgde aanvankelijk voor veel onrust, maar een week later mag weer worden gelest op motor, bromfiets en scooter.

BREAKING: Motor- en bromfietslessen weer toegestaan

Algemeen

UPDATE 17.00 UUR

Zojuist is in de Ministerraad besloten dat in heel Nederland weer motorrrijles en scooter-/ bromfietsrijles mag worden gegeven. Het was niet langer houdbaar om deze rijlessen verboden te houden nadat rijschoolhouder Marcel Nieuwland van motorrijschool 1-2 Ride in Groningen er vorige week mee is begonnen met goedkeuring van de Veiligheidsregio Groningen. Later deze week volgden meer Veiligheidsregio's. Op basis daarvan is besloten het beroepsverbod voor motorrijlessen op te heffen.

Minister Van Nieuwenhuizen van I&W is blij dat de motorrijlessen weer van start kunnen gaan. "Zoals ik eerder heb aangegeven vind ik logisch dat dit bovenaan het lijstje staat van mogelijke versoepelingen. De veiligheidsregio’s hebben op grond van de noodverordening een uitzondering gemaakt voor motorrijlessen omdat hierbij de 1,5 meter niet wordt aangetast en collega Hugo de Jonge van VWS heeft vanuit de volksgezondheid geen reden om dat tegen te houden. Wel blijft uiteraard de regel gelden om hierbij voldoende afstand te bewaren."

Reacties brancheorganisaties

Ruud Rutten, voorzitter FAM, stuurde gisteravond nog een mail aan minister Van Nieuwenhuizen met als strekking het ongelooflijk te vinden wat er allemaal gebeurt met de motorrijlessen en dat een verbod uitgevaardigd door het ministerie wordt overruled door burgemeesters die eigen rechter spelen. Ook refereerde hij aan het project Samen Sterk waarvan hij initiator is en waarvan de grondgedachte volledig haaks staat op wat er met de motorrijlessen is gebeurd. Hij schrijft onder andere: "Voor veel rijscholen is wat dit betreft het motorseizoen verloren gegaan. Niet vanwege het vreselijke virus dat ons alle teistert, maar door onduidelijkheid en gebrek aan daadkracht. We zijn nu een week verder. Alle brancheorganisaties smeken om hulp vanuit Den Haag maar helaas is en blijft het stil." Dat die stilte nu na een week is doorbroken doet hem dan ook bepaald veel deugd."

Jos Post, voorzitter LBKR zegt dat dit het bericht is waar de branche op zat te wachten. "We hebben er heel veel energie in gestoken richting Den Haag om duidelijkheid te krijgen. Ik blijf erbij dat dit vanuit Den Haag eerder opgepakt had moeten worden want dit heeft, zoals ik al eerder heb aangegeven, voor veel verwarring en onrust gezorgd. We hopen hiermee weer de rust terug te krijgen in de branche."

Jos van Zuylen, voorzitter VRB, vindt het een pracht bericht na een 'turbulente, zeg eigenlijk maar vervelende week.' "Na alle onduidelijkheid en gedoe die de branche geen goed heeft gedaan is dit eindelijk en positief bericht waar de hele branche op zat te wachten."

Ook Tom Huyskens, woordvoerder van BOVAG is blij dat er nu duidelijkheid is. "Het was een week met veel onrust en ook een week waarin niet duidelijk was wie nu bepaalt. We zijn hier blij mee en wachten nu af wat de volgende categorie is die van start mag." 

Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1