Logo rij-instructie.nl
Foto:

Verlengd beroepsverbod valt branche zwaar

Het is de branche rauw op het dak gevallen dat er zeker tot en met 19 mei gen enkele beweging zit in de rijscholensector. Dat niet alle hekken open zouden gaan was wel duidelijk, maar een beetje meer mee-bewegen met de noden in de sector (in alle sectoren die onder druk staan) was de verwachting.

Ruud Rutten, voorzitter van de FAM, windt er geen doekjes om: "Uiteraard was ik ook enigszins verrast gisteren. Ik had niet verwacht dat wij 29 april weer volledig los zouden gaan, maar op enige versoepeling had ik wel gehoopt. Denk dan aan de categorie A-AM maar ook mogelijkheden binnen de beroepsopleidingen waar de 1.5 meter afstand mogelijk is. Dus ja, dat valt wel tegen."

Volgens Rutten zit er niet veel anders op dan volhouden. "We kunnen met zijn allen maar één ding doen en dat is blijven doorgaan met het zoeken naar mogelijkheden die onze branche weer vooruit helpen. Er zijn wel wat uitdagingen natuurlijk en vooralsnog kan niemand de 1.5 meter afstand garanderen. Nu niet, over 2 maanden niet en over 6 maanden ook niet."

Naast zoeken naar oplossingen, moeten er ook protocollen worden geschreven, zegt Rutten. "Want wat we ook voorstellen of hoe we ook weer gefaseerd aan de slag en wanneer dan ook, het begint met veiligheidsprotocollen. Voor de rijinstructeur, voor de kandidaat maar ook voor de locaties waar lessen of examens worden verzorgd. En uiteraard trekken we er met zijn allen hard  aan om bij het ministerie op de radar te blijven en niet vergeten worden als branche."

In dezelfde modus zit ook Irma Brauers, secretaris van de VRB, maar zij houdt intussen ook haar hart vast. "Eerlijk gezegd verwacht ik dat er bedrijven gaan omvallen en dan denk ik niet in de eerste plaats aan de eenpitters, maar aan de rijscholen met mensen in dienst. Tot en met half maart was er nog gewoon omzet, maar twee maanden zonder inkomsten terwijl de kosten, inclusief de uitbetaling van het vakantiegeld in mei, doorlopen; ga er maar aanstaan."

Tom Huyskens, woordvoerder van de BOVAG, laat weten dat er ongetwijfeld ondernemer zijn die het moeilijk gaan krijgen, of nog moeilijker dan ze het nu al hebben. Maar de overheidssteun is erop gericht dat zovele mogelijk bedrijven hier doorheen worden geloodst. Zodra dat niet het geval blijkt te zijn, trekken we direct in Den Haag aan de bel." 

Meer berichten