Logo rij-instructie.nl
Marcel Nieuwland begon met motorrijlessen nadat hij van de Veiligheidsregio begreep dat hem geen strobreed in de weg wordt gelegd.
Marcel Nieuwland begon met motorrijlessen nadat hij van de Veiligheidsregio begreep dat hem geen strobreed in de weg wordt gelegd. (Foto: 1-2 Ride)

'Situatie in Groningen leidt onherroepelijk tot chaos'

Nadat eerder al de LBKR zijn ergernis heeft uitgesproken over het feit dat er in de regio Groningen motorrijles gegeven mag worden, heeft nu ook FAM-voorzitter Ruud Rutten een mail op poten gestuurd aan minister Van Nieuwenhuizen van I&W. "Ik kan er met mijn verstand niet bij dat de burgemeester en voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen zich niet committeert aan de regels en afspraken van onze regering", zegt hij onder meer.

Binnen de branche is de verbazing groot dat er landelijk een beroepsverbod geldt op het geven rijlesssen - op alle rijlessen - maar dat de Veilgheidsregio Groningen hiervan afwijkt. Dit heeft ertoe geleid dat rijschoolhouder Marcel Nieuwland van rijschool 1-2 Ride als eerste weer van start ging met motorrijlessen en dat andere hem gevolgd zijn: er is immers geen pakkans.
Rutten kan er net als velen met zijn verstand niet bij. "Het zal best zo zijn dat deze burgemeester vindt dat hij in zijn recht staat en mogelijk is dat ook nog waar ook. Maar hij beseft niet wat hij aanricht met zijn uitzonderingspositie in deze. Ik vind het totaal onacceptabel dat hij bij zijn standpunt blijft ondanks meerdere verzoeken en duidelijke uitspraken van bijvoorbeeld Mark Rutte en Cora van Nieuwenhuizen. Begrijp me goed, wat mij betreft gaan wij morgen onder bepaalde voorwaarden en strakke protocollen weer van start. Allereerst met A-AM-C-D en theorie. Maar niet per regio."

Twee opties
Volgens Rutten zijn er voor rijscholen nu twee opties: Of je houdt je aan de afspraken van het kabinet en wacht op definitief groen licht of je laat je verleiden en begint ook met opleiden, tegen je principes in en met alle risico’s van dien. "Maar je bent wel ondernemer, je verliest nu veel omzet en vervolgens ga je dit niet meer inhalen dit jaar. Ik zou hiervoor ook nog begrip hebben. Uiteraard gaan nu steeds meer opleiders hun veiligheidsregio verzoeken om ook te mogen starten. Heel slecht voor onze branche. Dit kan zomaar betekenen dat er straks in meerdere regio’s wel en in andere niet mag worden gereden. Dit zal onherroepelijk leiden tot chaos. Hiervoor krijgen we later in het jaar de rekening gepresenteerd, geloof mij."

Eenheid
Om te eindigen met: "Ik doe als FAM voorzitter dan ook een dringend beroep op de verantwoordelijken in Den Haag. Of stop deze burgemeester òf geef rijonderricht voor bepaalde categorieën vrij voor het hele land. Deze situatie drijft de rijschoolbranche nog verder uit elkaar en zal wederom niet bijdragen aan de eenheid."

Meer berichten