Logo rij-instructie.nl
Marcel Nieuwland gaat weer motorrijles geven. Foto: 1-2 Ride.
Marcel Nieuwland gaat weer motorrijles geven. Foto: 1-2 Ride. (Foto: )

Motorinstructeur start weer met rijles: 'Motorinstructie valt niet onder het beroepsverbod'

Het geven van motorrijlessen is geen contactberoep en valt dus niet onder het beroepsverbod van het geven van rijles. Dit stellen rijschoolondernemer Marcel Nieuwland van Motorrijschool 1-2 Ride in Groningen samen met zijn advocaat Theo de Jong . En dus start Nieuwland morgen weer met motorinstructie.

Dit laten De Jonge en Nieuwland weten in het Dagblad van het Noorden en bevestigt Nieuwland desgevraagd tegenover Rij-instructie. "Voor motorrijinstructeurs is het houden van 1,5 meter afstand in verband met corona zonder meer mogelijk. Daarmee is motorinstructie op grond van de noodverordening geen contactberoep en dus niet verboden’‘, redeneert De Jong.

Aanvullende maatregelen
De advocaat ziet licht in de omschrijving van de aanvullende maatregelen die op 23 maart zijn afgekondigd. Daarin staat onder andere de volgende passage: "Het uitoefenen van alle vormen van contactberoepen wordt verboden, voor zover er geen 1,5 m afstand tot de klant gehouden kan worden. Hierbij kunt u denken aan masseurs, kappers, nagelstilisten, escort-services en rijinstructeurs. Er wordt een uitzondering gemaakt voor de behandeling van (para)medische beroepen, mits daar een individuele medische indicatie voor bestaat en de beoefenaar alle hygiënevereisten kan naleven."

Het vak rijinstructie wordt dus algemeen beschreven, maar volgens de advocaat valt motorinstructie hier niet onder omdat er geen sprake is van contact en ook omdat 1,5 meter afstand houden geen probleem is. "De toelichting doelt daarmee onmiskenbaar op rijinstructeurs in de auto en vrachtwagen. Men is er aan voorbijgegaan dat motorrijles op grote afstand van elkaar gebeurt."

Geen strobreed in de weg
Nieuwland heeft er alle vertrouwen in dat hem geen strobreed in de weg wordt gelegd, net zoals hij niet bang is voor een rechtszaak en ook is hij niet bevreesd om staande te worden gehouden. Sterker, de politie heeft hem volgens eigen zeggen laten weten hem niet te zullen aanhouden. Verder  zegt Nieuwland dat hij niet in strijd handelt met de uitgangspunten van het RIVM en dat hij dit zwart op wit heeft. Een woordvoerder bij het RIVM vertelt desgevraagd dat hij daar niets van weet en ook zegt hij dat het RIVM slechts adviseur is en geen beleidsbepaler.

Schadeclaim
Maar Nieuwland, die 16 instructeurs in dienst heeft, denkt het gelijk aan zijn zijde te hebben. Sterker, als dat zo is, is hij van plan bij het rijk een schadeclaim neer te leggen voor gederfde inkomsten. "Wij worden op één hoop gegooid met masseurs, kappers, sekswerkers en nagelstilisten. Ons beroep is niet onder één noemer te vangen en ze zijn vergeten daarnaar te kijken."
Ook zegt hij: "Weet u waar het fout gaat? Er is geen structuur en geen organisatie die dit goed uitzoekt. Iedereen loopt keurig mee in het drafje van de overheid en dat vind ik jammer."

Meer berichten