Logo rij-instructie.nl
Foto: Hans Peijs

BREAKING: Geen rijles meer in België; in Nederland steeds meer afzeggingen

In België mogen vanaf morgen vanwege het coronavirus geen rijlessen meer worden gegeven en examens worden afgenomen. In Oostenrijk en een aantal deelstaten in Duitsland mag nog wel rijles worden gegeven, maar zijn alle examens opgeschort. In Nederland heeft het coronavirus nog niet geleid tot deze draconische maatregelen, maar wel worden bij veel rijscholen rijlessen afgezegd en bij de grote rijscholen worden de ene na de andere training in het kader van Code 95 en complete C-opleidingen gecanceld. Waar dit eindigt, weet niemand.

De nationale Veiligheidsraad besloot in België om alle opleidingen op te schorten en in dit verband besloot de Vlaamse Regering, op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters, om vanaf 16 maart 2020 ook opleidingen en examens in de sector mobiliteit en openbare werken op te schorten. Deze maatregelen gelden minstens tot en met 3 april. In Oostenrijk is het hetzelfde laken één pak.

Hart onder de riem
Ruud Rutten, voorzitter van de FAM, kroop gisteren achter de pc om de branche een hart onder de riem te steken. Bij de huige stand van zaken, waarbij in Nederland nog geen verbod geldt op rijlessen en examens, laat hij weten: "Ga het gesprek aan met je kandidaten die verschijnselen vertonen. Het allerbelangrijkste is je gezondheid en die van anderen. Volg de maatregelen van het CBR ook op. Deze zijn onderbouwd en komen niet uit de lucht vallen. Deze maatregelen zijn gebaseerd op feiten en adviezen van het RIVM."

Parten spelen
Rutten weet niet of er meer maatregelen komen, maar uitsluiten doet hij het niet. Zo staat eigenlijk iedereen er momenteel in. Rutten: "Mogelijk moeten deze maatregelen nog uitgebreid worden en zal dit alles ons nog meer parten gaan spelen. De kernbegrippen in deze zijn begrip en medewerking. Het wordt een moeilijke tijd ook voor ons als ondernemers, groot en klein. Dit gaat veel lege uren en omzetverlies opleveren. Ik hoop dat iedereen voldoende body heeft om dit op te vangen."

"Laten we vooral begrip hebben en elkaar steunen en helpen in deze moeilijke tijden. Dat dit gevolgen heeft voor onze, maar ook voor de bedrijfsvoering van het CBR is uit te leggen aan iedereen. Belangrijk is hoe we straks omgaan met elkaar als dit over is en alles moet ingehaald worden. Dan zal weer blijken of we als branche ook ondanks het Corona virus Samen Sterk zijn."

Meer berichten