Logo rij-instructie.nl
Foto:

Aan een echte rijbewijsleerling tijdens praktijkbegeleiding is geen ontkomen aan

  actueel

Tijdens de praktijkbegeleiding moet in de toekomst instructie worden gegeven aan een echte rijbewijsleerling. Hier waren vanuit de branche de nodige bezwaren tegen, maar voor de minister is dat geen aanleiding om dit aan te passen. 

Dit blijkt uit de zogeheten internetconsultatie over de Wijziging Regeling rijonderricht motorrijtuigen (RRM) die op 8 oktober is gestart en waarop nog tot en met 6 november kan worden gereageerd. De RRM  is het vervolg op het Besluit Rijonderricht Motorrijtuigen 2009, waarvan eerder een soortgelijke internetconsultatie plaatsvond waar toen de nodige reacties op kwamen.
Kern van veel reacties was dat er door menigeen wordt aangehikt tegen een 'echte rijbewijsleerling' bij de praktijkbegeleiding, maar deze hebben niet geleid tot een aanpassing.

In de RRM staat hierover: 'dat de instructeur tijdens de praktijkbegeleiding 'een volledige praktische rijles geeft aan een leerling die wordt opgeleid voor het praktijkexamen in de motorrijtuigcategorie die overeenkomt met de motorrijtuigcategorie voor het geven van rijonderricht waarvoor de bijscholing wordt gevolgd, tenzij degene die de bijscholing volgt werkzaam is binnen een dienstverband bij het CBR of het instituut.'

Artikel 5
Er heeft wel een wijziging opgenomen in artikel 5, over de stage. De begeleider moet nu vijf jaar in het bezit zijn van een certificaat in plaats van de drie jaar die hiervoor eerder was opgenomen. Verder wordt in artikel 6 bepaald dat er tenminste een theoretische bijscholing moet plaatsvinden over wet- en regelgeving die relevant is voor het geven van een rijles.    

Niet massaal
Er wordt nog niet massaal gereageerd op de internetconsultatie. De enige zichtbare reacties is van de Koninklijke Nederlandse Motorrrijders Vereniging (KNMV). Of andere organisaties hun kruit droog houden, onzichtbaar reageren (dat kan ook) of het hierbij laten, zal de tijd leren. Er kan nog tot 6 november worden gereageerd.

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten