Logo rij-instructie.nl
Foto:

'Rijscholenbranche heeft kwaliteitsimpuls nodig, want het lijkt wildwest'

"Naar mijn indruk heeft de branche een kwaliteitsimpuls nodig, een certificering wellicht. Het lijkt een beetje wildwest. De goeden lijden onder de kwaden. Het CBR heeft daar niets over te zeggen.”

Dit zegt Pier Eringa vandaag in een interview met het NRC. Eringa, baas van ov-bedrijf Transdev, deed op verzoek van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) onderzoek naar de reden waarom het bij het CBR al jaren misgaat en concludeert onder andere dat de branche behoefte heeft aan een kwaliteitsimpuls. Dit was weliswaar geen onderdeel van zijn onderzoeksopdracht, maar hij laat het zowel in het eindrapport zelf als in dit interview niet ongenoemd. 

Eringa bewandelt in het interview de weg die hij eerder al was ingeslagen met zijn eindconclusie, met forse kritiek aan het adres van met name het management van de organisatie in de tijd voor Pechtold. Hij geeft het huidige management onder leiding van Alexander Pechtold en met Jan Jurgen Huizing, directeir Bedrijfsvoering, 'een kans'.
"Bij de werknemers die ik sprak voor mijn onderzoek is er hoop dat Pechtold dingen voor elkaar gaat krijgen. Pechtold moet zich van de mensen om zich heen wel afvragen: zijn dit de mensen die het CBR naar de volgende fase helpen? Het kan zijn dat mensen onder de nieuwe directie opbloeien. Het kan ook zijn dat ze te veel onderdeel zijn van de ingesleten oude cultuur. Ik sluit niet uit dat Pechtold in het management flink moet vernieuwen.”

In een eerdere reactie op het eindrapport van Eringa liet het CBR onder andere weten dat de organisatie moeite had met de conclusie in sommige media dat er een angstcultuur zou zijn. Dat werd weerlegd. Eringa laat nu echter doorschemeren dat het daar onder de vorige directie toch echt alle schijn van had.
"'Wat wij nu vertellen, schrijf je dat ook op?’, wilden ze weten. Ze konden zich niet voorstellen dat er iets met hun opmerkingen en klachten werd gedaan. Dat valt de oude CBR-top aan te rekenen. Mensen werden wel aangehoord, maar niet géhoord. Dat je als leiding niets doet met de suggesties die je krijgt, is beroerd. Hoog op de actielijst van de heer Pechtold staat, wat mij betreft, investeren in kwaliteit van de leiding en cultuur van de organisatie.”

Hier kunt u het hele artikel lezen.   

Meer berichten