Logo rij-instructie.nl
Foto: CBR
Foto: CBR

BREAKING: CBR wordt soepeler, maar achterin meerijden bij gewoon B-examen mag tot 1 oktober niet

Het was een zware bevalling, maar het CBR heeft besloten tot een aantal versoepelingsmaatregelen van het hygiëneprotocol. Maar meerijden bij het reguliere B-examen zit er voorlopig nog niet in. Dit valt op z'n vroegst te verwachten op 1 oktober en dan alleen als er geen aanleiding is om de touwtjes vanwege een nieuwe corona-uitbraak weer aan te halen.

Vorige week werd bekend dat de regering er geen moeite meer mee heeft dat er meer dan twee personen mogen meerijden in een lesauto, ook tijdens het examen. Voor de branche betekent dit veel meer gemak bij het halen en wegbrengen van leerlingen en het wachten was op het CBR. 

Volgens veel rijschoolhouders kon het niet anders dan dat het CBR snel zou besluiten dat er weer mee mocht worden gereden tijdens het examen en het wachten was op witte rook. Maar voorlopig niet dus.
Er komen versoepelingsmaatregelen, maar meerijden met alle examens en met alle toetsen staat op z'n vroegst voor 1 oktober op de rol. Binnen het CBR heeft dit ongetwijfeld geleid tot felle discussies met als gevolg dat de gezondheid van de examinatoren bij het B-examen vooralsnog zwaarder weegt dan de wens van de rijschoolondernemers om weer mee te kunnen rijden bij het examen.

De versoepelingsregels die wél doorgaan zijn:       

Vanaf 13 juli kunnen rij-opleiders het eindgesprek in de examenzaal bijwonen bij faalangstexamens, nader onderzoeken, aangepaste examens (AA), rijvaardigheidsonderzoeken, rijtesten en bij de praktijkexamens voor het beroepsvervoer. Daarnaast is het mogelijk om een tolk in te zetten bij het praktijkexamen B(E), C(E), D(E), het rijvaardigheidsonderzoek en bij een rijtest. Dit gaat vooralsnog via een telefoonverbinding.

Vanaf 1 augustus kunnen rij-opleiders weer meerijden bij faalangstexamens (B), nader onderzoeken, rijtesten en aangepaste examens (AA). Dit geldt ook voor de examens voor de bus (D), bij de nader onderzoeken en aangepaste (AA) praktijkexamens voor het beroepsvervoer. Ook is meerijden voor de WRM stage vanaf augustus toegestaan. Voor alle overige examens kunnen rij-opleiders het eindgesprek in de zaal bijwonen.

Vanaf 1 september kunnen rij-opleiders weer meerijden met een tussentijdse toets (TTT) of RIS-toets.

De maatregelen bij de praktijkexamens worden stapsgewijs versoepeld, waarbij steeds tussentijds wordt geëvalueerd.

Onder voorbehoud vanaf 1 oktober
Als laatste stap, en onder voorbehoud, verwacht CBR dat per 1 oktober opleiders met alle rijexamens en toetsen kunnen meerijden. Dit hangt af van de corona-ontwikkelingen op dat moment. Rij-opleiders zijn vandaag over de aanpassingen geïnformeerd.

Meer berichten