Logo rij-instructie.nl
Foto: CBR/Serge Ligtenberg

Alexander Pechtold: 'Als je niet bent georganiseerd, kun je geen vuist maken, bij niemand'

"ik heb het nu gezien bij de crisis: als je niet georganiseerd bent en niet aangesloten bent bij een brancheorganisatie dan kun je geen vuist maken. Geen vuist bij het CBR, geen vuist bij het ministerie en ook geen vuist bij ondernemersorganisatie VNO-NCW. Er is niemand die je ziet staan."

Dit zegt Alexander Pechtold, algemeen directeur van het CBR, in een interview met Rij-instructie deze week. Pechtold gaat daarin uitgebreid in op allerlei actuele zaken, waaronder de wijze waarop hij aankijkt tegen het gemiddelde slagingspercentage eerste examens van 50 procent. Hij vindt dat de branche moet verbeteren, juicht daarom Samen Sterk toe, maar heeft gelijkertijd ook oog voor de noden van de rijschoolondernemers.

Slagingspercentage
Over het slagingspercentage zegt hij: "Ik kan natuurlijk de normen verlagen, maar daar wordt niemand vrolijk van. Dus moet de opleiding beter. Op die 50 procent ben ik niet trots, maar ik hoop de opleiders ook niet. Als de branche niet goed opleidt, zitten wij met dit soort slagingspercentages."

Uitdagingen
Over de uitdagingen van de rijschoolhouders: "Ik heb ook oog voor de uitdagingen van de opleiders. De marges zijn bijvoorbeeld flinterdun. Als zij een mondkapje moeten betalen van een paar dubbeltjes, dan kan dat net het verschil zijn tussen winst of verlies. Wat dat zegt? Dat het een branche is die verbeterd kan worden."

Samen Sterk
Over Samen Sterk: "Ik weet dat ik me nu begeef op een terrein waar ik niet op mag zitten, maar ik zeg het toch: het initiatief Samen Sterk is echt heel hard nodig. En ik heb het nu gezien bij de crisis: als je niet georganiseerd bent en niet aangesloten bij een brancheorganisatie dan kun je geen vuist maken. Geen vuist bij het CBR, geen vuist bij het ministerie en ook geen vuist bij ondernemersorganisatie VNO-NCW. Er is niemand die je ziet staan.”

Cowboys
En over vermeende cowboys: "In deze branche wil het woord 'cowboy' nog weleens vallen en zelf heb ik het ook eens gebruikt. Dan zijn er meteen een paar boos, maar het is nu eenmaal een gegeven dat er in deze branche cowboys opereren en de goede opleiders herkennen die en weten precies wie het zijn. En voor geen enkele branche is het leuk dat er collega’s zijn die het niet zo nauw nemen met de regels. Ben je nu echt eerlijk bezig als je meldt dat je voor een laag bedrag 30 rijlessen krijgt en je examen kunt halen? Of moet je eerlijk zeggen hoeveel lessen je echt nodig hebt en daar hoort daarom die en die prijs bij? Ik ben voor het laatste, dat zal duidelijk zijn.”

Het uitgebreide interview staat in de editie van Rij-instructie die morgen op de mat valt bij de abonnees.  

Meer berichten