Foto: CBR
Foto: CBR Foto: Hans Peijs

CBR ziet definitief af van folie in de examenauto

Algemeen

Nadat eerder vandaag de RDW al heeft laten weten dat het gebruik van folie tussen de instructeur en bestuurder geen optie is, laat het CBR weten dat op basis van onderzoek van TNO dat wordt afgezien van het gebruik van folie in auto;s die tijdens het B-examen worden ingezet. Het beleid dat het CBR nu hanteert met mondkapjes en andere voorschriften wordt daarom voortgezet.

Bij het onderzoek naar beschermingsmiddelen in examenvoertuigen dat het CBR TNO heeft laten uitvoeren, stonden het terugdringen van de besmettingsrisico’s en de mogelijke gevolgen voor de verkeersveiligheid centraal. Het CBR concludeert dat er meerdere redenen zijn om af te zien van folie: een gezondheidsreden en een veiligheidsaspect.
Wat het eerste betreft: de toepassing van harde schermen of schermen van flexibel folie vermindert de kans op besmetting door hoesten en niezen, maar heeft weinig effect op besmetting door ademen en praten. Sterker, de kans op indirecte overdracht wordt mogelijk vergroot, doordat het virus achterblijft op de schermen.

Bovendien - en dat is het veiligheidsaspect - leveren de schermen extra risico’s op voor het zicht en voor verwondingen bij ongevallen. CBR ziet daarom af van het gebruik van schermen in examenvoertuigen. 

Mondkapje
Op basis van de uitkomsten van het onderzoek continueert het CBR het gebruik van mondkapjes door zowel examinator als kandidaat tijdens de examenrit. Ook blijft het CBR handschoenen en veiligheidsbrillen ter beschikking stellen aan zijn medewerkers. Verder wordt het ventileren van het voertuig opgenomen in het protocol.

Lees hier het bericht dat we eerder maakten op basis van informatie van de RDW.

Afbeelding
Minister: 'Auto verdient weer prominente plek in Nederland' 5 uur geleden
Afbeelding
Minister wil alcoholslot terug 21 mrt., 15:26
Afbeelding
De slimme snelheidsmeter rukt op 20 mrt., 14:50
Afbeelding
Tweede examencentrum Rijswijk is nog hele jaar 2023 nodig 16 mrt., 11:23
Afbeelding
'Is er te veel politiek binnengehaald bij CBR?' 15 mrt., 16:01
Afbeelding
Is er te veel politiek binnengehaald bij het CBR? 14 mrt., 14:56 9