Logo rij-instructie.nl
Foto:

Lachgas wordt steeds groter probleem in verkeer

Rijschoolhouders zouden er goed aan doen om met hun jonge leerlingen te informeren over de combinatie van het gebruik van lachgas en autorijden. Het gebruik van lachgas zorgt namelijk voor steeds meer omgevallen. Het kabinet heeft in december laten weten binnen negen maanden (dis aan het einde van de zomer) te komen met een verbod op lachgas voor recreatief gebruik. 

Lachgas veroorzaakt een korte roes en is populair onder jongeren. Het gebruik van lachgas brengt echter meer gezondheidsrisico’s met zich mee dan dat jongeren denken. Ook blijkt dat lachgas in het verkeer snel oprukt, terwijl vaststaat dat het van negatieve invloed is op het rijgedrag. En er wordt nog een denkfout gemaakt: die is dat men denkt dat het effect van lachgas maar even duurt. Volgens onderzoeker Laura Nijkamp van het Trimos-instituut kan het effect uren na-ijlen, zo heeft ze laten weten in verschillende media.

Hoe lang het precies duurt voordat je helemaal niet meer onder invloed bent van lachgas is niet zo goed onderzocht. Over het algemeen wordt gezegd dat je minimaal een uur moet wachten na de laatste dosis lachgas voordat je weer in staat bent om te rijden, maar dit kan per persoon verschillen.

Uit een onderzoek van TeamAlert in samenwerking met de NOS blijkt dat jongeren die een ballonetje gebruiken in de auto daar echter het risico niet van inzien. Bijna de helft (47 procent) denkt dat dit hun rijstijl niet beïnvloedt. 

Meer berichten