Logo rij-instructie.nl
CBR
CBR (Foto: Hans Peijs)

210.000 examens ingeroosterd; wachttijden lopen op, maar hoe lang deze zijn is niet inzichtelijk

Een compleet gekkenhuis. Anders kun je verwerking van 210.000 examens door het CBR sinds de herstart niet noemen. Het exameninstituut heeft inmiddels voor 85 procent van de kandidaten van wie het praktijkexamen voor de auto, motor of bromfiets door corona werd afgelast, tot en met 24 juli een nieuw examen geboekt. Inmiddels is wel helder dat de reserveringstermijnen oplopen. Tot hoeveel? Dat is niet helder, want het overzicht met de wachttijden per examenlocatie is na de lockdown niet bijgewerkt.  

Sinds de herstart van de dienstverlening zijn ruim 210.000 examens ingepland door kandidaten en rijscholen. Het gaat om 99.000 theorie- en 94.000 praktijkexamens. CBR verwelkomde sinds 13 mei 21.000 mensen voor het theorie-examen. Vanaf 18 mei deden ruim 8.500 mensen een praktijkexamen.

Nieuwe examens
Tegelijkertijd wordt afrijden ook weer mogelijk voor ‘nieuwe’ examenkandidaten. Voor de periode vanaf 27 juli t/m 18 oktober kunnen rijscholen 100.000 examens reserveren. Die capaciteit wordt vanaf vandaag stapsgewijs beschikbaar gesteld. Mogelijk blijft op een aantal locaties capaciteit over nadat alle uitgestelde examens daar zijn gereserveerd. In dat geval worden deze overgebleven examenplekken in die locaties vrijgegeven voor andere kandidaten.

Voor wat betreft de theorie-examens geldt dat het door het verruimen van openingstijden en -dagen lukt om met inachtneming van alle veiligheidsvoorschriften op 80 procent van de normale examenkracht te werken. Kandidaten kunnen in elk van de 20 examencentra een theorie-examen in alle categorieën plannen.

Meer berichten