Logo rij-instructie.nl
Foto: Hans Peijs

Rijscholen België starten weer op; wordt dit het voorbeeld voor Nederland?

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) heeft besloten om de rijscholen en de opleidings- en examencentra op een veilige manier en gefaseerd vanaf 3 mei te laten heropstarten.
Omdat bepaald niet denkbeeldig is dat de Belgische manier ook in Nederland na 13 mei gaat worden toegepast, of op z'n minst dat sommige onderdelen worden overgenomen, publiceren we de belangrijkste onderdelen zodat u zich alvast enigszins kan voorbereiden op wat u te wachten staat.
Opvallend: in België (en dit geldt ook voor Duitsland) wordt niet nagedacht over schermen in de lesauto. Opvallend 2: in België wordt ervoor gekozen om eerst weer te gaan lessen om daarna pas weer examens af te nemen.

Rijscholen

Rijscholen kunnen opstarten met ingang van 11 mei en kunnen dus opnieuw rijlessen geven, rijgeschiktheidsonderzoeken uitvoeren, nascholingscursussen en terugkommomenten organiseren. Rijscholen en opleidingscentra hebben de mogelijkheid om later herop te starten indien de interne organisatie dat vereist.

Examencentra

Vanaf 18 mei worden opnieuw volgende rijexamens georganiseerd voor:
- Het theorie-examen.

- Praktijkexamens categorieën AM en A: bromfiets, en motoren vanaf 50 cc.

- Praktijkexamens categorieën C en D: vrachtwagen, bus en autocar.

- Vanaf 25 mei starten de praktijkexamens B, BE en G (vergelijkbaar met het T-rijbewijs in Nederland)

Nascholing in kader van vakbekwaamheid (Code 95)

Code 95 wordt verlengd tot 30 september conform de regeling van de federale overheid.
Elke chauffeur met een rijbewijs C of D die daarmee commercieel vervoer doet (als professionele bestuurder), heeft het bewijs van vakbekwaamheid (code 95 op het rijbewijs) nodig. Wanneer de code 95 op het rijbewijs vervalt tussen 16 maart en 30 september, dan blijft de code op het rijbewijs geldig tot 30 september. Dat is een beslissing van de federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer.

De nascholingen vakbekwaamheid (code 95) kunnen weer doorgaan vanaf 11 mei

Veiligheidsmaatregelen

Om deze heropstart zo veilig mogelijk te laten verlopen, heeft de sector uniforme afspraken over veiligheid en hygiëne gemaakt die verder gaan dan de generieke maatregelen rond 'social distancing.' Dit zijn:

- Handen ontsmetten is verplicht, handgel en wegwerpdoekjes worden voorzien.

- Alle voertuigen en didactische materialen worden na elke sessie ontsmet.

- Mondmaskers zijn verplicht bij rijlessen, opleidingen code 95, rijexamens en het terugkommoment (de cursist moet zelf een mondmasker meebrengen. Wanneer dat niet het geval is, zal de opleiding of het examen niet doorgaan).

- Materiaal of veiligheidskledij (zoals balpennen, helm, veiligheidshandschoenen, oortjes) moet voorzien worden door de kandidaat.

- Er kan alleen elektronisch of via overschrijving worden betaald.

Meer berichten