Logo rij-instructie.nl
Foto: Hans Peijs

Kamerlid wil dat minister 'ondubbelzinig' aangeeft of rijlessen wel of niet mogen doorgaan

SP-Kamerlid Cem Laçin heeft minister Van Nieuwenhuizen van I&W gevraagd of zij 'ondubbelzinnig' kan aangeven of rijlessen wel of niet mogen doorgaan. Daarbij gaat het niet alleen om autorijlessen, maar om alle rijlessen voor consumenten. Hij hoopt gezien de tweespalt in de branche nog voor het einde van de week op een antwoord.

Laçin komt tot zijn vragen naar aanleiding van een onderzoek van RijschoolPro onder rijschoolhouders waaruit zou blijken dat 80 procent van de ondernemers de deuren sluit en dat slechts een derde denkt de crisis te overleven, 

ZZp'ers
Deze poll werd overigens gehouden voordat bekend werd dat zzp' ers die vrijwillig stoppen met rijles geven gebruik kunnen maken van de ZZP-bijstandsregeling, als versoepeling van de reeds bestaande bbz-regeling (besluit bijstandverlening zelfstandigen). Het gaat om maximaal 1500 euro per maand netto, voor gehuwden of samenwonende mensen. Alleenstaanden en alleenstaande ouders ontvangen circa 1050 euro. Er zijn ook regelingen voor alle andere bedrijfssoorten.
Volgens BOVAG Rijscholen zou hierdoor de noodzaak om les te geven goeddeels wegvallen. BOVAG Rijscholen adviseert inmiddels net als de LBKR eerder al om geen les meer te geven.

Tweedeling
Momenteel is er in de branche een tweedeling tussen ondernemers die wel (verreweg de meerderheid) en die niet stoppen. Bij de nieuwe maatregelen die gisteravond zijn afgekondigd is andermaal geen duidelijkheid verschaft en dat irriteert de sector mateloos.
 

Meer berichten