Logo rij-instructie.nl
Foto:

BOVAG adviseert: stop met lesgeven, want het is niet meer nodig

BOVAG Rijscholen adviseert rijscholen te stoppen met lesgeven. De reden is dat er vanuit het ministerie van I&M is bevestigd dat ZZP’ers die vrijwillig stoppen met rijles geven de ZZP-bijstandsregeling geldt, als versoepeling van de reeds bestaande bbz-regeling (besluit bijstandverlening zelfstandigen). Dit is een gift en hoeft dus niet te worden terugbetaald; ook geldt er geen vermogens- of partnertoets. Het gaat om maximaal 1500 euro per maand netto, voor gehuwden of samenwonende mensen. Alleenstaanden en alleenstaande ouders ontvangen circa 1050 euro. 

Met inachtneming van de voorzorgsmaatregelen van het RIVM mag rijles volgens de Rijksoverheid nog steeds doorgang vinden. Uit oogpunt van ieders gezondheid en vanwege het dringende advies anderhalve meter afstand van elkaar te houden, en met het oog op de steunmaatregelen voor de ondernemers, adviseert BOVAG de aangesloten leden echter om zo spoedig mogelijk volledig te stoppen met lesgeven.

Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud
Het kabinet heeft voor ondernemers een groot pakket steunmaatregelen aangekondigd, waar eenieder gebruik van kan gaan maken. Concreet geldt vooralsnog de Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud (NOW) die de werktijdverkorting heeft vervangen. De NOW gaat niet uit van werkverlies in uren, maar van omzetverlies en als dat meer dan 20 procent is, dan ontvangt de werkgever een tegemoetkoming van 90 procent in de loonkosten. Die maatregel geldt voor de omzet sinds 1 maart 2020.

Uitstel van betaling
Voorts kunt u uitstel van betaling van belastingen aanvragen en daarvoor heeft BOVAG een voorbeeldbrief aan de Belastingdienst gepubliceerd (mijn.bovag.nl/actueel/nieuws/2020/maart/bijzonder-uitstel-betalen-belasting). Na registratie wordt de invordering direct stopgezet. Informeer u vooraf goed wat voor consequenties iedere regeling voor u kan hebben en wat van u op termijn verwacht wordt.

Diverse banken hebben tevens afgekondigd zes maanden uitstel van aflossing en rentebetalingen te verlenen, van april tot en met september 2020. Bedenk daarbij wel: dit is slechts uitstel van betaling en geen afstel. Er zal op termijn wel betaald moeten worden.

Meer berichten