Logo rij-instructie.nl
Foto: Hans Peijs

Rijles geven mag nog steeds

Ook kappers en nagelstudio's moeten dicht, maar de overheid loopt met een boog om de rijscholenbranche heen. In een lijst met vragen en antwoorden daarop die door de overheid is gepubliceerd, staat als helder antwoord op de vraag of er nog rijles mag worden gegeven: 'Ja, u mag nog rijlessen geven. Neem wel zoveel mogelijk maatregelen om besmettingen te voorkomen.' 

Rijscholen vallen, zo blijkt, onder het hoofdstuk 'daar waar het knelt.' Ook wordt de vraag gesteld 'Het is voor mij niet mogelijk om 1.5 meter afstand te houden tot mijn klanten. Moet ik nu sluiten?' Het antwoord daarop is het volgende: "Wel adviseert de overheid ook ondernemers om zich aan de gezondheidsadviezen te houden en, daar waar dat knelt, bijvoorbeeld in de persoonlijke verzorgingsbranche (kappers, fysio’s, nagelstudio’s) maar ook bij rijscholen, taxi’s, zich op de hoogte te laten stellen van de voorzorgsmaatregelen die hun eigen brancheorganisatie heeft afgekondigd."

Afwijkend standpunt
Met andere woorden: de overheid laat het aan de rijscholensector over. De brancheorganisaties hebben vorige week in een gezamenlijk statement laten weten dat het ieders eigen verantwoordelijkheid is om wel of niet les te geven. BOVAG Rijscholen heeft inmiddels een afwijkend standpunt ingenomen en adviseert leden en ook andere rijschoolhouders te stoppen. De reden is dat het ministerie van I&W dat heeft laten weten dat de ZZP-bijstandsregeling ook gaat gelden wanneer vrijwillig gestopt wordt. Er is dus geen reden meer om door te gaan.

Meer berichten