Logo rij-instructie.nl
Ruud Rutten bij het Binnenhof waar uiteindelijk de beslissingen moeten worden genomen.
Ruud Rutten bij het Binnenhof waar uiteindelijk de beslissingen moeten worden genomen. (Foto: Hans Peijs)

'Deze negativiteit verdienen de brancheorganisaties niet'

Heb je de gelederen gesloten, krijg je via social media bakken toch nog ellende over je heen. Van alle reacties op het gezamenlijke standpunt dat de vier brancheorganisaties BOVAG, FAM, VRB en LBKR deze week eerder innamen. Dit doet de branche geen goed en in elk geval Ruud Rutten, voorzitter van de FAM, is zich rot geschrokken. "Dit verdienen deze organisaties niet."

Eerder deze week publiceerden de vier brancheorganisaties eendrachtig een standpunt over de situatie rond de corona-crisis. Daarin stond onder andere dit: "In ons geval gaat dat nu vooral om de vraag of een individuele ondernemer moet stoppen met lesgeven of gewoon doorgaan, en hoe lang dit nog gaat duren. Op die laatste vraag kan niemand een sluitend antwoord geven." 

"Vooralsnog heeft onze overheid afgekondigd dat voornamelijk de plekken waar grote groepen mensen bij elkaar komen -zoals de horeca, scholen en evenementen- gesloten moeten blijven en verder zijn er adviezen afgegeven over hoe met elkaar om te gaan in het dagelijkse leven: onder andere beperk de sociale contacten, werk zoveel mogelijk thuis, schud geen handen en bewaar fysieke afstand tot elkaar. Wij realiseren ons terdege dat deze adviezen lastig te verenigen zijn met de dagelijkse praktijk van een rijschool, net zoals dat geldt voor bijvoorbeeld taxichauffeurs en kappers. Ook in andere branches zien we nu dat sommige ondernemers ervoor kiezen de deuren te sluiten, terwijl anderen doorgaan om het hoofd boven water te kunnen houden."

Niet verbieden
Dit komt er dus op neer dat de brancheorganisaties leden en rijschoolhouders niet kunnen verbieden om les te geven; dat is nu eenmaal niet de situatie waarin ze zitten. Dat was blijkbaar niet de reactie waarop iedereen had gerekend, want op social media ging het helemaal los en in veel reacties werden de vier organisaties tot op de enkels afgebrand.

In verkeerde keelgat
En dit is in het verkeerde keelgat geschoten bij de organisaties. Ruud Rutten verwoordt het aldus: "Deze organisaties zijn dag in dag uit in de weer om ervoor te zorgen dat ongeveer 8.000 opleiders met 15.000 rijinstructeurs vertegenwoordigd worden in deze zeer zware periode. En laat vooral duidelijk zijn: het is voor ons onmogelijk om onze collega’s te dwingen, laat staan te verbieden om nog rijles te geven. Alleen de overheid kan dat verbieden, maar heeft dit vooralsnog niet gedaan."

RIVM-maatregelen naleven
Rutten: "Wel kunnen wij een beroep op iedereen om de RIVM-maatregelen strikt na te leven en dat doen we we natuurlijk ook allemaal. Maar ik wil iedereen vooral verzoeken: heb respect voor dit bericht en steun deze organisaties die ook niet in de toekomst kunnen kijken. Wij doen er alles aan om samen met het CBR te werken aan een soepele en voor iedereen acceptabele nieuwe start zodra die weer mogelijk is. En dit verloopt in grote harmonie, ik kan niet anders ik zeggen."

En er is meer: "Wij zijn in overleg met het ministerie om buiten de aangekondigde maatregelen voor onze branche een tegemoetkoming in het omzetverlies te krijgen. De vragen die nu voorliggen, zijn 'Wie komt hiervoor in aanmerking?' en 'Wanneer kom ik hiervoor in aanmerking?' Er wordt hard gewerkt aan antwoorden geloof me. Hiervoor zetten we met alles wat we in ons hebben voor iedereen in. En dan gaat het niet aan om ons 'af te rekenen' op zaken waarover wij geen zeggenschap hebben of straks zelfs een voor jullie verkeerd besluit zouden hebben uitgebracht. Steun mijn collega-voorzitters en bestuurders en heb vertrouwen. Want dit verdienen zij niet." 

Meer berichten