Logo rij-instructie.nl
Foto: Hans Peijs

ANWB Rijscholen lessen gewoon door

Het is gewoon toegestaan, maar binnen de rijscholenbranche is de nodige verbazing over het feit dat ANWB Rijopleidingen (ARO) in Nederland niet stopt met lesgeven. Op de website wordt klare wijn geschonken hoe de rijscholen erin staan: "In verband met de op 15 maart afgekondigde maatregelen hebben we als ANWB Rijopleiding besloten dat tot nader order alle geplande lessen, opleidingen en trainingen te laten doorgaan." 

De meningen in de branche over de vraag wel of niet doorgaan met lesgeven zijn verdeeld. De VRB heeft laten weten dat zolang er geen maatregelen zijn uitgevaardigd iedereen zelf mag weten hoe hiermee om te gaan en niemand te veroordelen, terwijl de LBKR heeft opgeroepen te stoppen met rijlessen. En de BOVAG heeft laten weten dat er gelest kan worden met wederzijdse toestemming.

Lesgeven mag dus gewoon, maar dat de grootste rijschool in Nederland gewoon doorgaat, vinden veel rijschoolhouders niet kies en een slecht signaal. Woordvoerder Ad Vonk van de ANWB laat weten dat ARO nu eenmaal deze afweging heeft gemaakt en er alles aan doet om te voorkomen dat mensen besmet raken.
"Er wordt alleen rijles gegeven met wederzijdse instemming, zowel leerlingen als rijcoaches (zo worden instructeurs hier genoemd-red.) mogen niet ziek zijn en dit moet worden gecheckt, vooraf en na afloop worden de handen gewassen en de rijcoaches zorgen voor maximaal schone auto's en nemen alles na een rijles af."

Anderhalve meter
Dat is allemaal in orde, maar dat laat onverlet dat bij een rijles de afstand van leerling tot instructeur per definitie minder is dan anderhalve meter; de afstand die gezien wordt als een veilige afstand. Dat is ook de belangrijkste reden voor steeds meer rijschoolhouders om te stoppen met lesgeven.
Maar ook is de vraag gerechtvaardigd of de ANWB in deze geen morele verplichting heeft om te stoppen met lesgeven? Vonk: "Ik vind het begrip morele verplichting heel zware woorden. Het gaat erom dat wij denken dat lesgeven verantwoord kan. En de ANWB rijscholen zijn niet van ons, maar dit zijn franchisegevers die gewoon willen werken. Wij zijn ook geen branchevereniging. Iedereen maakt nu zijn eigen afweging en dat is ook goed. Er zijn nu winkels open en dicht, er zijn onder andere ook kappers die wel en die niet werken en van Rutte komen ook niet echt signalen dat iedereen moet stoppen met wat hij doet. En dit is onze afweging."  

Meer berichten