Logo rij-instructie.nl
Ook voor het Hoverboard is de openbare weg verboden terrein.
Ook voor het Hoverboard is de openbare weg verboden terrein. (Foto: )

'Fabrikanten elektrisch speelgoed moeten klanten beter informeren'

  actueel

Veilig Verkeer Nederland (VVN) doet een oproep aan leveranciers van elektrisch speelgoed met wielen om hun klanten hier beter over te informeren. "De aanbieders van elektrische vervoermiddelen moeten hun verantwoordelijkheid nemen en bij de verkoop klip en klaar aangeven of het betreffende vervoermiddel toegestaan is in het Nederlandse verkeer" bepleit Evert-Jan Hulshof, directeur van Veilig Verkeer Nederland.

Uit onderzoek van VVN blijkt dat maar heel weinig ouders weet hebben  van de regels die gelden voor elektrische skakeboards, hoverboards en steps: een populair cadeau voor de komende feestdagen. Maar wat veel mensen niet weten, is dat deze voertuigen niet op de openbare weg mogen, ook niet op het fietspad of op het trottoir. 

Wetgeving omtrekt de elektrische vervoermiddelen als speelgoed is in de maak, en gaat een einde maken aan de onduidelijkheid. Maar wetgeving is er nog niet en op dit moment is het gebruik ervan in het verkeer ieder geval verboden. "Het is geen overbodige luxe om ouders en kinderen goed te informeren over hoe en waar je dit speelgoed mag gebruiken. Veiliger voor de kinderen zelf én voor andere verkeersdeelnemers," aldus Evert-Jan Hulshof. 

Vooralsnog zijn dit de regels:

- Gebruikers van niet-elektrisch speelgoed, zoals skateboards of skates, zijn voor de wet voetganger. Zij mogen dus op de stoep, en, als die er niet is, op het fietspad. 

- Met elektrische voertuigen zijn de regels anders. Deze moeten via een aanvraag bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat eerst worden gekeurd door het RDW, om zo toestemming voor gebruik op de openbare weg te krijgen. Deze worden bijzondere bromfietsen genoemd

- Er zijn in Nederland 16 van deze elektrische vervoermiddelen goedgekeurd. De RDW publiceert deze lijst. 

- Elektrische 'vervoermiddelen' die als speelgoed worden verkocht, zoals elektrische steps, elektrische skateboards en hoverboards, mogen niet op de openbare weg, omdat deze geen goedkeuring hebben van het RDW. 

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten