Logo rij-instructie.nl
Foto: CBR
Foto: CBR (Foto: )

Teneur reacties prijsstijging CBR: kandidaat moet bloeden voor gepruts CBR

  actueel

Op sociale media is veel te doen over de tarieven van het CBR voor 2020 die gisteren zijn gepubliceerd door Rijschoolvandaag.nl. Het tarief voor het B-rijbewijs stijgt bijvoorbeeld van 108 euro naar 112,75 euro: een stijging met 4,4 procent. Gemiddeld gaat het om een prijsstijging van 4,2 procent. De teneur in de reacties is dat de kandidaten moeten bloeden voor het gepruts van het CBR.

De stijging met 4,4 procent is samen met die van de Tussentijdse Toets en E achter B wel meteen het hoogst onder de praktijkexamens. Voor het CBR is dit de grootste inkomstenbron. Daar staat wel tegenover dat het CBR verwacht volgend jaar minder examens af te nemen. Over de hele linie gaat het om een daling van 742.000 naar 730.000 particuliere examens..
De tarieven van de theorie-examens stijgen volgend jaar iets harder, gemiddeld met 4,4 procent. A-, AB- en B-kandidaten krijgen zelfs een stijging met 4,5 procent voor hun kiezen.
De tarieven van het CCV gaan ook omhoog, maar 'slechts met 3,6 procent.

De prijsstijging is fors en ligt boven de inflatiecorrectie, hetgeen onder rijschoolhouders het belangrijkste pijnpunt is. Het CBR houdt echter ook rekening met de loonstijging onder ambtenaren (CBR is wat dit betreft trendvolgend) en die was afgelopen jaar 7 procent. Hoe dan ook zijn de tarieven goedgekeurd door het ministerie van Infrastructuur en waterstaat; anders hadden ze niet naar buiten mogen komen.
 

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten