Logo rij-instructie.nl
Foto:

14-jarig meisje bedenkt betaalbare oplossing tegen dode hoek

  actueel

De 14-jarige Amerikaanse Alaina Gassler heeft een oplossing bedacht voor dode hoeken voor in de auto. Ze bouwde met goedkope onderdelen een speciaal projectiesysteem dat beelden uit de dode hoek van een auto binnen kan laten zien.

Alaina Gassler uit de Amerikaanse staat Pennsylvania plaatste een webcam aan de buitenkant van de auto, op de pilaar net boven de zijspiegel. Met een projector die ze aan de bestuurderskant ophing, liet ze de videobeelden vervolgens aan de binnenkant op de pilaar projecteren. Daardoor lijkt het net alsof je dwars door de carrosserie heen kan kijken. Dankzij onderdelen die Gassler met een 3D-printer maakte, worden de beelden op de juiste plek geprojecteerd. Reflecterende stof maakt het beeld vervolgens duidelijker en zorgt ervoor dat alleen de bestuurder er iets van kan zien.

25.000 dollar
Gassler diende het project in voor de Broadcom Masters-wetenschapsprijs voor middelbare scholieren. Ze won 25.000 dollar (ongeveer 22.000 euro).
Autofabrikanten werken al jaren aan mogelijke oplossingen voor de dode hoeken voor in de auto. Deze oplossingen, zoals het camera- en displaysysteem waar Jaguar aan werkt, zijn echter erg duur en worden vooralsnog niet veel ingezet in consumentenvoertuigen.

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten