FOTO: ENTER MEDIA
FOTO: ENTER MEDIA

Rapport: aantal verkeersdoden ook in 2017 gestegen

actueel

Het is wat gegoochel met cijfers, maar als de schijn niet bedriegt was het aantal verkeersdoden in 2017 weer iets hoger dan in 2016. Daar staat een daling van het aantal zwaar gewonden tegenover.

Dit is de eerste conclusie op basis van het zogeheten BLIQ-rapport dat is samengesteld op basis van gegevens van politie, het Verbond van Verzekeraars en verkeerskundig ICT-bureau VIA en dat onlangs aan alle wegbeheerders is gepresenteerd.
De onduidelijkheid rond de cijfers zit hem erin dat in het rapport andere cijfers uit de bus rollen dan elk jaar officieel worden bekendgemaakt (dit gebeurt meestal in april). Volgens de SWOV, dat de officiële cijfers presenteert, vielen in 2016 629 verkeersdoden in Nederland, hetgeen een toename was met acht personen ten opzichte van het jaar eerder.

In de BLIQ-cijfers gaat het om andere getallen, te weten: 533 verkeersdoden in 2016 en 539 vorig jaar. Dit zijn echter voorlopige mutaties waar nog andere data (bijvoorbeeld van wegbeheerders) aan  worden toegevoegd. Maar de groei van  het aantal verkeersdoden in deze gegevens is een feit In dezelfde cijfers is het aantal zwaar gewonden gedaald van 20.659 naar 20.504.

Limburg is onveiligst
In de rapportage is ook gekeken welke provincies goed en welke slecht presteren. De maatstaf is daarbij het aantal doden en gewonden op 100.00 inwoners. Groningen, Utrecht, Zuid-Holland en Zeeland scoren als enige beter dan het landelijk gemiddelde. Limburg is op basis van deze cijfers de onveiligste provincie.

Kwetsbare verkeersdeelnemers
De meeste slachtoffers vallen in de leeftijd tussen 12 en 24 jaar: 28 procent. En in de categorie 'kwetsbare vervoerswijzen' (voetgangers, fietsers, e-bike en bromfietsers+ (= bromfiets, snorfiets, scootmobiel en brommobiel)) valt ongeveer 57 procent van de verkeersslachtoffers.

A6 is gevaarlijkst
Verder is het opmerkelijk dat het aantal situaties waarbij meer dan veertig ongevallen in vier jaar plaatsvinden, stijgt. De A6 ter hoogte van Naarden is het gevaarlijkste stukje weg, gevolgd door de A16 ter hoogte van Dordrecht en het traject Leisdeplein-Stadhouderskade-Teselschadestraat-Vondelstraat in Amsterdam.
In de top 10 van gevaarlijkste wegdelen staan drie rijkswegen (naast de twee genoemde is er nog de A12 bij Waddinxveen) en zeven gemeentelijke wegen. De Waalbrug in Nijmegen en Stadsweide in Roermond staan op plek 4 en 5.

Heerhugowaard
Het eerste wegdeel dat geen rijksweg is en ook niet in een grote stad ligt, is de Bevelandseweg in Heerhugowaard.

Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 22 apr, 15:57
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1