Afbeelding

Donderdag is Begeleid Rijden bij wet geregeld

actueel

In 2017 zijn er voor het eerst meer 17-jarigen geslaagd voor het eerste rijexamen dan 18-jarigen. Dat is een trendbreuk én het levende bewijs dat Begeleid Rijden (2toDrive) een groot succes is. Het 2toDrive experiment wordt daarom donderdag omgezet in definitieve wetgeving.

Sinds de start van 2toDrive, dat in 2011 bij wijze van proef startte, hebben ruim 240.000 jongeren vervroegd hun B rijbewijs gehaald. Uit een evaluatie van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) naar de resultaten met het experiment in Nederland bleek vrij snel dat begeleid rijden een positief effect heeft. De jonge automobilisten nemen het begeleid rijden serieus, doen veel rijervaring op en leren op een veilige manier autorijden voordat ze alleen de weg op gaan.

Twee coaches
In totaal slaagden in 2017 ruim 33.000 17-jarigen bij de eerste keer voor het rijexamen. Ze haalden daarmee een beter resultaat dan de 18-jarigen. De jongeren hebben gemiddeld twee coaches waarmee zij maximaal een jaar onder begeleiding rijden, zodra ze geslaagd zijn. Zij mogen er maximaal vijf op de begeleiderspas hebben staan. Vaak gaat het om (een van) de ouders of iemand anders uit de naaste familie.

Deze maand
Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) liet vandaag bij bet CBR-examencentrum in Schelluinen weten dat de wet daarom donderdag van kracht wordt. "2toDrive is een beproefd recept waarmee steeds meer 17-jarigen het felbegeerde rijbewijs halen. Nu het experiment wordt omgezet in een definitieve wet maken we de weg vrij voor nog meer jongeren om vervroegd het rijbewijs te halen. Het is mooi om te zien dat zo veel 17-jarigen dit willen", liet ze daarbij weten.

Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 22 apr, 15:57
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1