Afbeelding

'Weerwaarschuwing' CBR: wachttijden kunnen weer oplopen

actueel

Het CBR ziet het lijk al drijven: dit jaar moeten nog zestig examinatoren worden geworven om de wachttijden het hoofd te kunnen bieden, maar dat wordt een hels karwei en daardoor lopen de wachttijden weer op. Het is reden om een soort 'Weerwaarschuwing' uit te zenden: "Door de aantrekkende arbeidsmarkt is het vinden van voldoende geschikte mensen zeer lastig op dit moment. Hierdoor zal bij de rijexamens de maximale wachttijd van 7 weken niet altijd worden gehaald", aldus het CBR. In Utrecht en Rijswijk is de wachttijd inmiddels negen weken en in Haarlem en Apeldoorn acht. In veel andere examenlocaties lopen de wachttijden weer op.  

Vanwege de topdrukte heeft het CBR in 2016 en 2017 in totaal 120 examinatoren geworven, een kwart van het totaalaantal examinatoren. Maar dat aantal is niet toereikend om de pieken dit jaar en waarschijnlijk ook volgend jaar op te vangen en dus begint het water weer richting lippen te komen.

Nieuwe manieren
Het CBR zoekt, zo stelt het zelf, continu nieuwe manieren om examinatoren te werven. "Zo is vorig jaar de website werkenbijhetcbr.nl van start gegaan en er zijn twee films gemaakt over het vak van examinator: één voor de autorijexamens en één voor de beroepsexamens."

Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 7 uur geleden
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1
Afbeelding
Aandeel elektrisch in totale wagenpark 14 procent 11 apr, 16:03 2