Logo rij-instructie.nl
Erik Kemp (links) van Kemp Rijschool is nieuw lid van de FAM. Hij krijgt hier de vlag en het schild van de FAM uitgereikt van Ruud Rutten.
Erik Kemp (links) van Kemp Rijschool is nieuw lid van de FAM. Hij krijgt hier de vlag en het schild van de FAM uitgereikt van Ruud Rutten.

Ruud Rutten: 'Samen Sterk moet slagen, anders worden we mijlenver teruggeworpen'

  actueel

Ruud Rutten is voorzitter van brancheorganisatie FAM dat gisteren haar druk bezochte nieuwjaarsbijeenkomst hield. Daarnaast is Rutten ook op persoonlijke titel de grote animator van het project 'Samen Sterk' dat tot doel heeft de branche structureel te verbeteren. Tijdens zijn nieuwjaarsspeech voor de FAM mengde hij eenmalig beide activiteiten, want hij liet de FAM-leden weten dat ' Samen Sterk' moet slagen. "Wanneer dit project niet gaat lukken, dan worden we mijlenver teruggeworpen en zal er voorlopig niets meer veranderen binnen onze branche." 

Op 7 november startte het project 'Samen Sterk' en inmiddels zijn er drie werkgroepen geformeerd die zich buiten over vrijwel alle zaken die de branche raken. Soms gaat het hard tegen hard, maar iedereen beseft dat het nu erop of eronder is. "Er wordt keihard gewerkt door alles en iedereen. Alle aspecten worden besproken, van de beginnende rijinstructeur tot de bijscholing tot een keurmerk en garantiefonds; echt alles komt binnen de werkgroepen aan bod."
Eind mei moet dit een Startdocument+ opleveren dat aan minister Van Nieuwenhuizen van IenW wordt aangeboden. De minister heeft trouwens haar zegen gegeven aan dit projecten Rutten liet weten dat het nu tijd is aan alle opleiders om het project te steunen. "Professionalisering zal inspanning eisen van iedere Rijschoolhouder en alle instructeurs in Nederland. Maar dit is de enige weg naar een betere branche." 

Roerig jaar
Voor de FAM was 2019 best een roerig jaar. Rutten stond stil bij de (geringe) groei van de brancheorganisatie en het fenomeen 'Jonge FAM-ers.' Dit zijn de opvolgers van de, zeg maar, 'Oude FAM-ers' , die zo hun ideeën hebben over hoe je een rijschool anno 2020 runt. Rutten heeft er alleen maar goede woorden voor.

Maar het is niet alleen vreugd dat hij deelde. Hij memoreerde ook het plotselinge overlijden medio juni van Ronald Leferink Reinink, eigenaar van Verkeersschool Voskamp in Zutphen. Zijn vrouw Christel zet samen met haar oudste zoon de zaak voort en Rutten weet zeker dat dit Ronald met trots zou hebben vervuld.

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten