Logo rij-instructie.nl
Foto: Pixabay

Geen structureel probleem met keurende psychiaters

  actueel

Met de keuringspsychiaters van het CBR is niets mis, althans, niet structureel. Sinds begin 2018 is negen keuringsartsen de wacht aangezegd wegens gemaakte fouten en die zijn goed voor 1 procent van de ruim zogeheten 5.000 vijfduizend vorderingsprocedures die het CBR elk jaar uitvoert en waabij een psychiatrisch onderzoek gewenst is.

In deze bewoordingen antwoordt minister Van Nieuwenhuizen van IenW vragen van kamerlid Rutger Schonis (D66). Schonis wilde weten of de bevindingen die het tv-programma Nieuwsuur had gedaan klopte. Dit actualiteitenprogramma legde eind december bloot dat bij de keuring van een drugs- of drankgebruiker door een psychiater soms fouten worden gemaakt.  Of de minister dat alarmerend vond? Niet dus.
van Nieuwenhuizejn heeft nog alle vertrouwen in de kwaliteit van de keuringen. Zij heeft het CBr gevraagd hoe deze kwaliteit is geborgd en de beantwoording stemt haar tevreden. "Het CBR geeft aan dat alle specialisten die bij het CBR zijn aangemeld een specifieke introductiecursus hebben gehad. Het CBR faciliteert ook mogelijkheden tot informatie-uitwisseling op onder meer bijeenkomsten voor keurend psychiaters. Zo is er een jaarlijks geaccrediteerd congres voor keurend psychiaters", aldus de minister.

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten