Logo rij-instructie.nl
De camera's van de Audi E-tron.
De camera's van de Audi E-tron.

Rijles en examen met camera in plaats van zijspiegels wordt mogelijk

  actueel

Lesgeven in een voertuig zonder zijspiegels, maar in de plaats daarvan een goedgekeurd systeem waarmee de bestuurder en ook instructeur de weg links en rechts naast het voertuig kan zien wordt mogelijk via een aanpassing van het Reglement Rijbewijzen. Als de Tweede Kamer de wijziging goedkeurt - er ligt en ontwerpbesluit waar de Kamer zich over moet uitspreken - kan dit al vanaf 1 juli dit jaar.

De elektrische Audi E-tron is de eerste productieauto waarbij de eigenaar kan kiezen voor de optie om de buitenspiegels te vervangen door camera's en schermpjes in de deur. Vos Transport in Deventer was deze zomer het eerste bedrijf dat een truck – een Mercedes-Benz Actros – in gebruik nam met camera's in plaats van zijspiegels. En DON Opleidingen in het Westland is sinds september de eerste rijschool die rijlessen geeft in de nieuwe Mercedes-Benz Actros. Deze vrachtauto rijdt met spiegels én met een zogeheten MirrorCam.

Onomkeerbaar
Deze ontwikkeling is onomkeerbaar en dat ziet nu ook minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in: zij stelt voor om het Reglement Rijbewijzen zodanig te wijzigen dat er kan worden gelest in auto's zonder spiegels, maar met een goedgekeurd ander systeem dat minimaal hetzelfde zicht biedt voor zowel de bestuurder als de instructeur.

Hooggespannen
De verwachtingen ten aanzien van deze systemen zijn hooggespannen. Er is nog niemand die zeker weet dat een camerasysteem in plaats van spiegels het aantal dodehoek-ongevallen kan terugbrengen, maar er is wel grote hoop dat dit het geval zal zijn. Vandaar dat kunnen lesgeven in zo'n voertuig een logische stap is.
Hiervoor moeten de artikelen 8, onderdeel b, en 9, onderdeel b, in het reglement worden aangepast. Deze artikelen bevatten de eisen waaraan lesvoertuigen voor de rijbewijscategorieën B, respectievelijk C1, C, D1 en D in relatie tot spiegels tijdens de rijles moeten voldoen.
De artikelen 80, onderdeel b, en 81, onderdeel b, regelen hetzelfde ten aanzien van examenvoertuigen van genoemde categorieën en ook die worden aangepast.

Let wel: de inhoudelijke eis dat de rijinstructeur of examinator het rechts en links naast en achter hem gelegen weggedeelte moet kunnen overzien, blijft wel ongewijzigd.

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten