Logo rij-instructie.nl
Foto:

CBR toetst niet of kandidaat 130 km/uur beheerst

  actueel

Ten eerste: na 19.00 uur neemt het CBR geen B-examens af. Ten tweede: het kabinet heeft besloten dat half maart de maximumsnelheid in Nederland overdag tussen 6.00 en 19.00 uur wordt teug geschroefd van 130 km/uur naar 100 km/uur. Deze twee verhouden zich slecht tot elkaar, want het CBR zal dus nooit toetsen of een kandidaat rijden met 130 km/uur beheerst. De VRB vindt dit een verkeerd signaal naar de opleiders en heeft dit aangekaart bij het ministerie. 

Het CBR is over de gevolgen hiervan betrekkelijk rustig en duidelijk: "Bij een praktijkexamen is het niet overal en altijd mogelijk om alles te kunnen examineren."
En ook: "Op een autosnelweg moet een kandidaat laten zien dat hij kan in- en uitvoegen, de juiste volgafstand aanhoudt, het juiste kijkgedrag vertoont enz. Dit geldt zowel bij een snelheid van 100 als 130 kilometer per uur. Het rijden van 130 kilometer per uur tijdens een praktijkexamen ziet het CBR dan ook niet als voorwaarde voor een valide examen." Het CBR vindt gelijkertijd ook dat aan situaties die in de praktijk niet getoetst kunnen worden, wél tijdens de rijles aandacht moet worden besteed.

Brancheorganisatie VRB heeft dit aangekaart bij het CBR en laat weten: "Als je leerlingen niet vertrouwd kunt maken met een hogere snelheid dan 100, maar vervolgens wel toestaat dat ze met hun behaalde rijbewijs toch in de avonduren 130 km mogen rijden, geef je als overheid een verkeerd signaal af."

Een uitgebreid artikel over dit onderwerp staat in de decembereditie van Rij-instructie die zaterdag bij de abonnees op de mat ligt.
 

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten