Logo rij-instructie.nl
Foto:

IBKI gaat rijinstructeurs uitgebreid informeren over vernieuwde WRM

  actueel

De reden dat de gewijzigde WRM niet op 1 januari, zoals de bedoeling was, maar op 1 april 2020 van kracht wordt, heeft twee oorzaken. De eerste is dat de besluitvorming trager is verlopen dan was verwacht en de tweede is dat IBKI mede door deze vertraging niet op tijd klaar was. 

Nu de kogel door de kerk is, gaat IBKI de komende weken rijinstructeurs uitgebreid informeren over alle wijzigingen en de gevolgen ervan. Dat gebeurt via een speciale WRM-nieuwsbrief waarvoor rijinstructeurs zich via de website van IBKI kunnen aanmelden, alsook via de website van  IBKI. Ook gaat IBKI 'on tour',  want het biedt brancheorganisaties en andere partijen aan om tijdens bijeenkomsten de nieuwe regels te presenteren en toe te lichten.

De belangrijkste wijzigingen van de nieuwe WRM ten opzichte van de huidige zijn:

• De sanctie (ofwel: het verlies van de WRM-bevoegdheid) wordt vervangen door een 'educatief traject';
• Het resultaat van de 1e praktijkbegeleiding gaat meetellen en bij beoordeling 'voldoende' is een 2e praktijkbegeleiding niet nodig;
• Een VOG wordt verplicht;
• De praktijkbegeleiding moet met een echte leerling worden uitgevoerd;
• Het lesonderwerp tijdens de stagebeoordeling en de praktijkbegeleiding wordt afhankelijk van het feitelijke 'begingedrag' van de echte leerling en zal mede door de examinator worden bepaald;
• Stagementoren moeten vijf jaar ervaring hebben als rijinstructeur en moeten verplicht een theoretische bijscholing voor stagementoren volgen.

Vandaag publiceerden we al eerder op deze website over de brief die minister Van Nieuwenhuizen van IenM over de WRM naar de Tweede Kamer stuurde. 

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten