Logo rij-instructie.nl
Foto:

Kleineondernemersregeling: dit zijn de valkuilen

  actueel

De zogeheten kleineondernemersregeling (KOR) is bedoeld om de administratieve lastendruk  voor kleine ondernemers te verlichten. Met de KOR, die vanaf 1 januari 2020 gaat gelden, vervalt bijvoorbeeld vrijstelling op de huidige Kleine Ondernemers Regeling en hoef je daarentegen geen (kwartaal)aangiftes van de omzetbelasting meer te doen.De vraag is of je hier als rijschoolondernemer blij mee moet zijn. De VRB stuurt alvast een waarschuwing uit aan de leden die hiervan gebruik willen maken.

Bij de KOR vergeet men wellicht, zo stelt de VRB, dat je ook je bedrijfswagen(s) moet verzekeren inclusief BTW. Het verzekerde bedrag moet daarom met liefst 21 procent worden verhoogd. Doe je dat niet, dan heb je bij een schade of 'total loss' het nakijken omdat je onderverzekerd bent. "En de ondernemer moet zelf het initiatief nemen richting verzekeringsmaatschappij om dit te melden", laat de VRB weten.

Verder is ook het claimen van bedrijfsschade een punt van aandacht. "Want hoe wil je kunnen aantonen dat je bedrijfsuitval leidt tijdens de reparatieduur of bij het wachten op je nieuwe auto als je niet aan de omzet van € 20.000, -- op jaarbasis komt?"
Gisteren heeft de VRB hierover een nieuwsbrief aan alle leden gestuurd.  "We verwachten dat dit een eyeopener zal zijn voor heel wat ondernemers en niet alleen in de rijschoolbranche", aldus de VRB.

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten