Logo rij-instructie.nl
Foto:

Speed-pedelec mag toch het fietspad op

  actueel

Weer een nieuwe ontwikkeling in de uitdaging die speed-pedelec heet: in Gelderland mogen deze snelle e-bikes op drukke provinciale wegen toch het fietspad op. Er komt zelfs een nieuw verkeersbord voor.

De speed-pedelec is een e-bike waarmee je met een beetje doortrappen een snelheid kunt halen van 45 km/uur. Omdat dit zich slecht verhoudt tot het overigens fietsverkeer,  werd deze fiets vanaf het begin dit jaar officieel een bromfiets, met alle regels die daarbij horen. In de praktijk blijken de speed-pedelecs gemiddeld 30 km/uur te fietsen, hetgeen er in de provincie Gelderland toe leidde dat de hakken in het zand gingen: daar willen ze in voorkomende drukke gevallen dat de race e-bike toch op het fietspad mag. Dat heeft de rechter bepaald.

Zestien wegen
Dit mag op zestien drukke provinciale wegen binnen de bebouwde kom. Er geldt dan een snelheid van maximaal 30 km/uur. Ga je daar toch gierend overheen, dan moet je alsnog de rijbaan op.
Voor de trajecten is een speciaal verkeersbord (er komen er 232) gemaakt met de tekst: 'Speed-pedelecs toegestaan'. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu begrijpt de afwegingen van de provincie, maar staat niet achter de maatregel. De Fietsersbond juicht de plannen wel toe:

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten