Logo rij-instructie.nl
Foto:

Rijinstructeur schuift schuld asociale actie in schoenen van de leerling

  actueel

Hoewel meerdere feiten anders uitwijzen, heeft een rijschoolhouder uit Den Haag die zich voor de rechter moest verantwoorden voor onverantwoordelijk rijgedrag geprobeerd de schuld in de schoenen van zijn leerling te schuiven. Niet hij, maar zijn leerling trapte hard op de rem en niet hij, maar zijn leerling reed roekeloos. Toch moet de instructeur een vakbekwaamheidstoets afleggen bij IBKI, zo besloot de voorzieningenrechter. Die geloofde de instructeur namelijk niet.

Het filmpje van de lesauto die op de A4 vanaf rechts voor een vrachtwagen dook en opeens hard op de rem trapte om de chauffeur een hak te zetten, ging op 23 mei viral. Blijkbaar had de man zich niet gerealiseerd dat de chauffeur een dashcam had, die alles opnam. De chauffeur deed aangifte van het voorval en die zaak kwam deze week voor.

Frustratie
Uit alles leek het erop dat de instructeur handelde uit frustratie omdat de truckchauffeur hem niet liet invoegen, maar voor de rechter liet de instructeur weten dat dat toch echt anders zat: niet hij, maar zijn leerling deed dit allemaal.
De rijschoolhouder moet nu terug naar de schoolbanken, omdat de politie constateerde dat de man blijkbaar niet meer bekwaam is om zijn vak uit te oefenen. Bij de voorzieningenrechter probeerde hij hier onderuit te komen, zonder succes. Volgens de rechter is er namelijk voldoende bewijs (onder andere uit een verklaring van de leerling en door WhatsApp-verkeer tussen beiden) dat hij wel degelijk zelf de auto bestuurde. Bovendien kun je je als instructeur nooit verschuilen achter wangedrag van een leerling, aangezien je als instructeur altijd 'in charge' hoort te zijn.

 

  

Meer berichten