Logo rij-instructie.nl
Foto:

Vrachtwagenheffing levert eerder meer dan minder doden op

  actueel

Een vrachtwagenheffing is eerder slechter dan beter voor de ontwikkeling van het aantal verkeersdoden en -gewonden. Dit concludeert de SWOV op basis van een onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

Het huidige kabinet onderzoekt de mogelijkheden voor de invoering van een dergelijke heffing en wilde onder andere weten wat dit betekent voor de verkeersveiligheid. 
Er zijn drie varianten doorgerekend: een heffing alleen op rijkswegen, een heffing op zowel rijkswegen als belangrijke A- en N-wegen, en een heffing op alle wegen. Bij een heffing op alle wegen is de verwachting dat het aantal doden met circa 1 per jaar zal afnemen, en het aantal ernstig verkeersgewonden zal dalen met 2 á 3 per jaar. Bij een heffing op zowel rijkswegen als belangrijke A- en N-wegen is de verwachting dat het aantal doden met circa 1 per twee jaar zal stijgen en dat het aantal ernstig verkeersgewonden met circa 1 per jaar zal toenemen. Bij een heffing op alleen snelwegen is de verwachting dat het aantal doden met circa 3 zal toenemen en het aantal ernstig verkeersgewonden met 6 á 7 per jaar.

Meer berichten