Logo rij-instructie.nl

Na dramatisch ongeval pleit VVN voor rijvaardigheidstraining Stint

  actueel

Niemand weet nog hoe het ongeval in Oss, waarbij vier jonge kinderen om het leven kwam en verder een jong meisje en een jonge volwassen  vrouw zwaar gewond raakten, is ontstaan, maar nu al is er een pleidooi voor een rijvaardigheidstraining voor de zogeheten Stint. Feit is wel dat bij veel kinderopvangcentra en bso's medewerkers met een Stint op pad worden gestuurd zonder dat ze erop hebben leren rijden.

Een Stint is een Nederlandse uitvinding. Het is een bakfiets met plaats voor maximaal tien kinderen die wordt voortbewogen door een soort elektrische Segway. De Stint kreeg in 2012 een typegoedkeuring van de RDW in de categorie bijzondere voertuigen met een maximum snelheid van 25 km/uur. Gisteren kwam een leidster van kinderopvang Okido met de bakfiets vol kinderen op de spoorwegovergang terecht terwijl op dat moment een trein aan kwam. De oorzaak is onduidelijk. Getuigen zeggen dat zij nog iets zou hebben geroepen over een mankement aan de bakfiets, maar dit wordt nog onderzocht. Direct worden diverse onderzoeken gestart. Onder andere de Onderzoeksraad voor Veiligheid, de NS en ProRail doen onderzoek.

Rijvaardigheidstraining
Veilig Verkeer Nederland (VVN) laat inmiddels weten te pleiten voor een rijvaardigheidstraining voor de Stint. "Dat is echt noodzakelijk. want je moet wel even leren omgaan met zo'n apparaat. Maar ik kan me voorstellen dat er ook wel eens gebruikers zijn op een BSO die zo'n training niet hebben gevolgd en er kinderen mee gaan ophalen...", zegt José de Jong van VVN vanochtend in de Telegraaf vanochtend, ""

Meer berichten