Afbeelding

Samenwerking EU, lidstaten en auto-industrie om zelfrijdende auto veilig in te bedden

actueel

Om zelfrijdende auto's in de toekomst veilig in het verkeer in te bedden, kondigt de Europese Commissie een samenwerkingsverband aan tussen de EU, lidstaten en de voertuig- en technologie-industrie. De strategie die  is uitgezet, behelst regelgeving omtrent zelfrijdende auto's en een netwerk van wegen en telecom die ondersteunend moeten zijn aan deze voertuigen. Ook zullen verschillende ethische vragen beantwoord moeten worden, zoals hoe zelfrijdende auto's zich moeten 'gedragen' als een ongeval niet (meer) te vermijden is.

Dit is onderdeel van de verkeersveiligheidsdoelstelling voor 2030 die onlangs door de EU is bepaald. Doelstelling is een halvering van het aantal verkeersslachtoffers in 2030. Nu komen jaarlijks rond de 25.000 mensen om het leven bij een verkeersongeval in de EU.
Om deze doelstelling te bereiken komt er regelgeving voor de veiligheidseisen aan voertuigen, de weginfrastructuur en een strategie voor de invoering van zelfrijdende auto's. Jaarlijks komen er in de EU ongeveer 25.000 mensen om in het verkeer.

Voertuigeisen
De nieuwe voertuigeisen die de Europese Commissie aankondigt, zijn een update van de eisen die uit 2009 stammen en richten zich op het verplicht uitrusten van nieuwe auto's met rijtaakondersteunende en veiligheidssystemen zoals de Intelligente Assistentie (ISA) en een automatisch noodremsysteem (Automated Emergency Braking of AEB), maar ook verscherpte botsveiligheidseisen voor nieuwe auto´s. Van de nieuwe veiligheidseisen wordt verwacht dat dit in 2032 meer dan 2000 doden in de EU per jaar kan besparen.

Veiligheidsstandaarden
Verder heeft de Europese Commissie aangekondigd dat de veiligheidsstandaarden voor het hoofdwegennet zullen worden herzien. Betere veiligheidsstandaarden voor wegen moet in 2030 meer dan 3000 verkeersdoden kunnen voorkomen, verwacht de Commissie.

Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 22 apr, 15:57
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1