Ernest Alvares van Veronica reikt de eerste certificaten uit.
Ernest Alvares van Veronica reikt de eerste certificaten uit.

Nieuwe cursus voor truckchauffeurs ontstaan door unieke samenwerking in rijscholensector

actueel

Platform WOW (Wegbeheerders Ontmoeten Wegbeheerders) presenteerde afgelopen donderdag een bijeenkomst ter gelegenheid van de Code 95-certificering bandenspanning en overbelading (cursus U48-1). Het idee voor de cursus komt  van Ernest Alvares van Veronica Verkeersschool en Aad van den Burg van Rijkswaterstaat. VERJO, uitgever van verkeers- en vervoersleermiddelen, heeft de cursus samen met WOW ontwikkeld en verschillende FAM-rijscholen mogen in het kader van Code 95 de nieuwe cursus nu al verzorgen. Los van het feit dat deze cursus regelrechte aanwinst is, is ook deze samenwerking uniek voor de branche. En dit smaakt naar meer, laten de betrokkenen weten.

Jaarlijks ontstaan er circa 900 klapbanden bij vrachtauto's op het Hoofdwegennet, overbelading veroorzaakt voor circa 40 miljoen euro aan schade aan wegen en bruggen. Bij een toelichting over de maatregelen die Rijkswaterstaat al had genomen om het gedrag op het gebied van bandenspanning en overbelading te verbeteren ontstond het idee om ook in de opleiding aandacht aan deze onderwerpen te besteden. Enige tijd later sloegen Rijkswaterstaat, Veronica Verkeersschool, theorieontwikkelaar VERJO en Platform WOW de handen ineen en ontwikkelden in korte tijd de cursus bandenspanning en overbelading voor Code 95.
Bij de FAM-rijscholen, waarvan een groot aantal aanwezig was bij de uitreiking, is deze module Code 95 opgepakt en uitgerold. Alleen door het CBR erkende opleidingsinstituten mogen deze cursus geven. De cursus bestaat uit een dagdeel theorie en een dagdeel praktijk.

Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1
Afbeelding
Aandeel elektrisch in totale wagenpark 14 procent 11 apr, 16:03 2
Afbeelding
SWOV: 'Rijopleiding B kan worden uitgebreid en verbeterd met hogere-ordevaardigheden' BREAKING 10 apr, 16:00 5
Beeld dient ter illustratie, dit is niet de rijinstructeur die onlangs beboet is dor de Geschillencommissie Rijopleidingen.
'Koffie drinken tijdens instructie is niet wenselijk, want oplettendheid kan daardoor afnemen' 10 apr, 12:22 21