Logo rij-instructie.nl

Kamerlid wil weten hoe CBR verrast kan zijn door oplopende wachttijden

  actueel

Volgens CDA-Kamerlid Maurits Von Martels (CDA) vindt dat het CBR er wat al te makkelijk vanaf lijkt te komen met de mededeling dat de oplopende wachttijden als een verrassing komen. Minister Cora van Nieuwenhuizen moet in elk geval de vraag "Kunt u aangeven hoe het komt dat het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) toch zo verrast is door de groei?" beantwoorden.

De wachttijden lopen momenteel snel op, waarbij het CBR heeft laten weten dat dit komt door de aanhoudende groeiende vraag naar examens en het gebrek aan examinatoren. Het CBR heeft hierij laten weten verrast te zijn door met name de gevolgen van de economische   hoog conjunctuur, maar Von Martels vindt dat wal al te makkelijk. Bovendien wil het kamerlid weten welke 1.500 rijscholen een dusdanig laag slagingspercentage hebben waardoor zij volgens het CBR een belangrijke oorzaak zijn van de wachttijden.

De zeven Kamervragen die Von Martels heeft gesteld luiden:
Vraag 1: Heeft u het bericht «Wachtrij voor afrijden»1 gelezen? Wat is uw reactie op het feit dat de wachttijden om af te rijden fors worden overschreden?
Vraag 2: Deelt u de conclusie dat het probleem is ontstaan door een gebrek aan examinatoren in relatie tot de sterke groei van de vraag naar examens? Heeft dit ook te maken met de nieuwe leeftijdsgrens vanaf 17 jaar?
Vraag 3: Deelt u de mening dat de nu geconstateerde groei geen verrassing mag zijn? Kunt u aangeven hoe het komt dat het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) toch zo verrast is door de groei?
Vraag 4: Heeft u de overtuiging dat het CBR de achterstanden werkelijk gaat inlopen op de wijze zoals het CBR aangeeft?
Vraag 5: Deelt u de conclusie van het CBR dat de keuze voor een goede rijschool echt helpt? Kunt u aangeven welk deel van de wachttijden veroorzaakt wordt door de keuze voor slechte rijscholen?
Vraag 6:Zijn de namen van de ca. 1.500 rijscholen die kandidaten die nog niet voldoende opgeleid zijn naar het examen laten gaan bekend en kunnen die gepubliceerd worden?
Vraag 7: Kunt u aangeven wat de wachttijden voor de verschillende groepen nu zijn en in welke tempo ze worden ingelopen?

Reageer als eerste
Meer berichten