Logo rij-instructie.nl
Foto: CBR
Foto: CBR

Bevoegdheid iedere rijinstructeur voor elk examen gecontroleerd

  actueel

Rijinstructeurs worden vanaf 10 april bij het begin van alle rijexamens en toetsen voor auto, motor, bromfiets en auto met aanhangwagen gecontroleerd of ze bevoegd zijn. Het doel is om onbevoegde instructeurs uit de branche te weren. Het CBR, dat laat weten dat het hiermee bijdraagt aan verdere professionalisering van de branche, besloot dit na een succesvolle proef.

In verschillende praktijkexamencentra vond de proef plaats, waaruit bleek dat examinatoren regelmatig werden geconfronteerd met instructeurs die niet bevoegd waren. Ook kwamen instructeurs niet meer opdagen uit vrees gecontroleerd te worden. Uit de landelijke steekproeven sinds juli 2016 blijkt dat gemiddeld tien rijinstructeurs per maand geen geldige WRM-bevoegdheidspas konden tonen. Naar aanleiding hiervan verzochten de rijschoolbrancheverenigingen VRB, BOVAG en FAM het CBR om de controle op de bevoegdheid van rij-instructeurs op te voeren. 

Overeenkomst
De controles komen voort uit de in 2015 ingevoerde vernieuwde overeenkomst tussen CBR en opleider. Hierin wordt benadrukt dat rijinstructeurs bij contact met het CBR altijd een geldige instructeurspas moeten kunnen tonen om leerlingen tijdens praktijkexamens en toetsen te kunnen bijstaan. 

Meer berichten