Logo rij-instructie.nl
Foto: Hans Peijs

Veel kritiek op uitspraken Alexander Pechtold

Het is een beetje zoals in het Bijbelboek Johannes staat: 'Hij die zonder zonde is, werpe de eerste steen.' In dit geval gaat het erom dat veel rijschoolhouders vinden dat CBR-directeur Alexander Pechtold een veel te grote broek aantrekt door de rijscholenbranche het lage slagingspercentage aan te rekenen. Laat het CBR eerst maar eens de eigen rommel opruimen.

Alleen: het is in dit geval niet van tweeën één, maar beide geldt. Dat Pechtold net als bijvoorbeeld de Alliantie Samen Sterk het belangrijk vindt dat de branche een kwaliteitsinjectie krijgt en daar een steentje aan wil bijdragen, is alleen maar prima. Maar dat het CBR ook in het oog van de orkaan ligt omdat het zelf de boel nog niet op orde heeft, is ook logisch.

Beklag
In het Friesch Dagblad doet bijvoorbeeld Fokke Hoekstra van autorijschool Hoekstra in Kloostertille zijn beklag over het CBR. "Ik wilde deze week theorie-examens inplannen. Pas op 13 oktober is er ruimte. Dat betekent dat ik voorlopig ook geen praktijkexamens kan inboeken."
Hoekstra staat hierin bepaald niet alleen: op social media regent het klachten waarin deze boodschap doorklinkt.
Hoekstra voelt zich ook niet aangesproken over het lage slagingspercentage, want hij scoort een prima 78 procent. "Je moet kijken naar het aantal lessen dat iemand heeft gekregen", zegt hij onder meer.

Hand in eigen boezem
Harm Huitema van rijschool Cobra in Gorredijk vindt ook dat het CBR de hand in eigen boezem moet steken, maar hij erkent wel dat Pechtold een punt heeft wat betreft de kwaliteit van sommige rijscholen. "Zo oefenen sommigen alleen in Heerenveen. Dat is makkelijk want daar heb je geen turborotondes en hebben de fietsers op de rotondes geen voorrang. Als je bij zo'n rijschool slaagt en je rijdt een week later in Leeuwarden, schrik je je rot."
Opvallend: beide rijschoolhouders geven les volgens de RIS-methode en daarvan heeft Pechtold in Rij-instructie gezegd dat dat een prima systeem is.      

Meer berichten