Logo rij-instructie.nl
Foto: Hans Peijs

CBR is er nog niet uit of instructeur mee mag tijdens examen

De instructeur weer achterin mee tijdens het examen is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Deze vraag ligt sinds afgelopen woensdag op het bord van het CBR en het is een hete vraag. De branche snakt naar duidelijkheid, maar de verwachting is dat het nog wel een paar dagen zal duren voordat die er is. Belangrijkste voorwaarde voor het CBR om hierin mee te gaan, is dat de gezondheid van de examinator geen risico loopt. 

Dit zegt Alexander Pechtold, algemeen directeur van het CBR, op vragen van Rij-instructie. Afgelopen woensdag werd bij een verdere verruiming van de coronaregels bekend dat er weer meer dan twee mensen in een lesauto mogen zitten, zij het in dat geval wel met een mondkapje. Voor veel rijschoolhouders biedt dit uitkomst bij het halen en wegbrengen van leerlingen.

Nog niet beantwoord
De vraag die nu boven de markt hangt, is wat het CBR gaat doen met de examens en tussentijdse toetsen. En die vraag is in Rijswijk nog niet beantwoord.
Sinds kort is het mogelijk dat in bepaalde gevallen drie personen tijdens een examen in een auto mogen zitten, maar dat is volgens Pechtold waar nut en noodzaak samenkomen. Bij de praktijkexamens B is dat echter nog maar de vraag. "We kijken nu of drie in de auto bij de B-examens  wel verantwoord is. Want wat is de echte noodzaak van het meerijden van de opleider? Ik ben nog niet overtuigd." Voor de tussentijdse toets kan het wél interessant zijn om de opleider mee te laten gaan, want dat ziet Pechtold als leermoment. Maar ook hier is nog geen ei over gelegd.

Bij de afweging weegt zwaar mee welke impact een maatregel kan hebben op de gezondheid van de examinator. "De rijksregels zijn er, die volgen we, en we doen er elke keer een plusje op als wij dat als werkgever nodig achten."

Meer berichten