Logo rij-instructie.nl
Ruud Rutten bij het Binnenhof waar de belangrijke beslissingen moeten worden genomen. Woensdag biedt hij namens de Alliantie Samen Sterk hier het einddocument aan.
Ruud Rutten bij het Binnenhof waar de belangrijke beslissingen moeten worden genomen. Woensdag biedt hij namens de Alliantie Samen Sterk hier het einddocument aan. (Foto: Hans Peijs)

'Quotum examens door opleiders die boel verzieken'; appel op minister om zaken te veranderen

Het quotum dat vanaf dinsdag gaat gelden voor de AVB-examens tast de ondernemersvrijheid aan binnen de branche en is helaas weer een staaltje van 'De goeden moeten onder de kwaden lijden.'
"Waarom is dit nodig? Omdat weer een groep opleiders het verziekt voor de rest. Wederom wordt het CBR gedwongen om maatregelen te nemen. Wederom worden de brancheorganisaties gedwongen om mee te helpen. Dat doen we niet omdat we hier achter staan, maar om het feit dat wij moeten opkomen voor de totale branche", lucht Ruud Rutten zijn hart in onderstaande column aan het adres van minister Cora van Nieuwenhuizen van I&W. Geen toeval: Ruud treft haar woensdag aanstaande in het kader van de overhandiging van het einddocument van de Alliantie Samen Sterk.

"Het is vandaag vrijdag 19 juni 2020. Nog maar enkele dagen en we gaan naar Den Haag om onze minister bijna te smeken mee te helpen aan de verbetering van de rijschoolbranche. Verbetering? Is het zo'n puinhoop dan? Nee! Duizenden rijscholen in Nederland leveren prima vakwerk en doen hun best om een waardig vertegenwoordiger van de rijschoolbranche te zijn. 

Ernstig zorgen

Maar helaas is er een groep ondernemers die telkens de boel verziekt. Ik kan niet inschatten hoe groot de groep is die dit steeds weer doet, maar ik maak me er wel ernstig zorgen over omdat ik vrees dat deze groep groeiende is. Natuurlijk, ik ben echt niet zo naïef om te denken dat dit alleen in onze branche voorkomt. Maar ik ben wél van mening dat ik, de andere brancheorganisatie, het CBR en IBKI en zeker onze minister zich hier niet bij mag neerleggen. Want we hebben de afgelopen jaren heel wat voor onze kiezen gekregen. Steeds weer werden en worden we geconfronteerd met maatregelen om fraude en misbruik van systemen tegen te gaan en steeds weer wordt het CBR min of meer gedwongen om maatregelen in te stellen die ons allemaal weer keihard treffen. Niet omdat het CBR dat zo leuk vindt en ook niet omdat de brancheorganisaties hier zo blij van worden, maar puur omdat er geen andere route is om allerlei kwalijke zaken aan banden te leggen. De firma list en bedrog kan vaak maar rustig zijn gang gaan, zonder schaamte en enkel en alleen gedreven door geld verdienen. Iedereen kent de voorbeelden, helaas.

Pijp aan Maarten

Helaas betekent dit dat veel oprechte rijschoolhouders, groot en klein, de pijp aan Maarten hebben gegeven. Met lede ogen zagen zij aan dat er weer iets onfris gebeurden en haakten af. Met deze branche wilden zij niets meer te maken hebben.

Quotum

Vandaag weer merken wij de gevolgen en worden we geconfronteerd met een quotum op AVB. Kort na de quota voor BE en AVD worden de ook nu weer de opleiders die eerlijk zakendoen gestraft en gepakt. Vrijheid van ondernemerschap komt hiermee in het gedrang, puur omdat een groep opleiders het verziekt voor de rest. Wederom worden de brancheorganisaties gedwongen om mee te helpen. Niet omdat we hier achter staan, maar om het feit dat wij moeten opkomen voor de totale branche. Dus wij moeten wel instemmen met en meewerken aan een eerlijke verdeling zodat niet een aantal rijscholen tien keer zoveel inkoopt als vorig jaar en daarmee iedereen op achterstand zet. En om het nog erger te maken: vervolgens worden de openstaande examens in de etalage gezet op het moment dat de collega’s er niets meer mee kunnen. 

Onrust

De onrust binnen de branche groeit. De kritiek op het CBR neemt toe en zorgt voor een vervelende sfeer. Wat mij betreft begrijpelijk, maar niet terecht. We worden klem gezet, maar ook belemmerd door regelgeving of juist geen regelgeving. We hebben simpelweg niet de mogelijkheid en macht om in te grijpen, hoe graag we dat ook zouden willen.

Woord aan u

Dus, beste minister, komende woensdag komen we bij u langs. Komende woensdag is het woord aan u. waarbij ik een klemmend verzoek heb: geef ons, maar ook het CBR, uw hulp en steun waar wij naar snakken om samen deze problemen te lijf te gaan en op te lossen. Laat ons niet vallen. Het is aan u om de branche de zo broodnodige handvatten aan te rijken om dit te veranderen."

Meer berichten