Logo rij-instructie.nl
Foto: Hans Peijs

Leerlingen in problemen omdat T-examen nog niet mogelijk is

Het niet kunnen afleggen van het T-examen brengt leerlingen van de opleidingen Agrarisch Loonwerk, Groen en Cultuurtechniek in de problemen. Leerlingen die Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) volgen hebben het T-rijbewijs vanaf augustus 2020 al nodig voor het nieuwe schooljaar. Zonder T-rijbewijs kunnen zij hun leerwerktraject niet volgen. 

Deze noodklok wordt geluid door de brancheorganisatie voor groen, grond en infra  Cumela. Vanaf 18 mei neemt het CBR weer praktijkexamens af voor bijna alle categorieën rijbewijzen, maar de examens voor het T-rijbewijs en een deel van de Binnenvaartpraktijkexamens zitten hier nog niet bij. Het wachten is op de uitkomst van TNO- onderzoek naar maatregelen om veilig praktijkexamen te kunnen doen. Het CBR verwacht hierover pas in de tweede helft van juni meer informatie over te kunnen geven.

Problemen leerlingen
Het niet kunnen afleggen van het T-examen brengt leerlingen van de opleidingen Agrarisch Loonwerk, Groen en Cultuurtechniek in de problemen, legt Cumela uit. Leerlingen die Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) volgen hebben het T-rijbewijs vanaf augustus al nodig voor het nieuwe schooljaar. "Zonder T-rijbewijs kunnen zij hun leerwerktraject niet volgen. Leerlingen die de Beroeps Opleidende Leerweg (BOL) volgen, moeten tijdens hun opleiding in hun eerste jaar stage lopen en hebben dan ook een T-rijbewijs nodig. Ook leerlingen die agrarische opleidingen of de opleiding Machinist Grondverzet volgen hebben een T-rijbewijs nodig. In totaal gaat om zo’n 800 tot 1000 leerlingen in het voortgezet beroepsonderwijs die worden getroffen."

Meer berichten