Logo rij-instructie.nl
Jos van Zuylen, voorzitter van de VRB.
Jos van Zuylen, voorzitter van de VRB. (Foto: )

VRB: 'Lesgeven is persoonlijke afweging en dat respecteren we'

Anders dan de LBKR - die adviseert rijscholen te stoppen met lesgeven - vinden de andere brancheorganisaties het vooralsnog de eigen verantwoordelijkheid van de rijschoolhouder om wel of geen les te geven. "We respecteren ieders persoonlijke afweging om wel of niet door te gaan met het aanbieden van praktijklessen. We gaan stap voor stap te werk omdat we juist willen voorkomen dat we door ad-hoc en overhaast te reageren of te adviseren wellicht net averechtse effecten teweeg brengen", schrijft bijvoorbeeld de VRB op de eigen website.

Jos van Zuylen, voorzitter van de VRB, schrijft vandaag een uitgebreid statement over de gevolgen van het coronavirus. Dit is de letterlijke tekst:

Door het Coronavirus dat als een tsunami over de hele wereld zijn sporen achterlaat worden we allemaal getroffen. Niet alleen onze gezondheid kan in gevaar komen maar we worden net als vele anderen beroepsgroepen geconfronteerd met financiële zorgen. Door het stopzetten van alle examenactiviteiten door het CBR loopt de branche inkomsten mis.

We hebben desgevraagd door het ministerie en onder de grootste tijdsdruk, op basis van de prognoses die het CBR heeft berekend toen ze de tarievenvoorstellen 2020 voorlegden, gezamenlijk met de andere branchevertegenwoordigers inzichtelijk gemaakt wat de schade dreigt te worden. Dat één en ander niet helemaal voor ieder individuele rijschoolhouder aan te geven is, moge duidelijk zijn.

Er spelen diverse factoren een rol omdat nu niet in te schatten is hoelang de crisis en de daaraan gekoppelde examen-stop door het CBR zal duren. En dat of er een totale lockdown komt, zoals als het geval is in de ons omringende landen.

We hebben inmiddels bericht gekregen van het ministerie. Ze spreken hun waardering en dank uit dat we dit overzicht met gefundeerde onderbouwing op zo’n korte tijd en tot in de late avonduren er aan werkend, hebben aangeleverd. De producties worden meegenomen in het overzicht dat wordt opgesteld van de economische schade in verschillende sectoren.

Onze zorgen over al dan niet doorgang van rijlessen is op het ministerie gedeeld met het crisis team dat is ingericht en die ook afwegingen over verschillende (m.b.t. fysiek contact) vergelijkbare sectoren kan maken.

Waar dit alles toe zal leiden is op dit moment koffiedik kijken. We willen niet voor de muziek uitlopen of de huid al gaan verkopen voordat de beer geschoten is. Het belangrijkste is dat onze signalen in het Kabinet worden ingebracht.

De roep om een statement is duidelijk opgepakt, maar het siert ons om geen paniek te zaaien. We respecteren ieders persoonlijke afweging om wel of niet door te gaan met het aanbieden van praktijklessen. We gaan stap voor stap te werk omdat we juist willen voorkomen dat we door ad-hoc en overhaast te reageren of te adviseren wellicht net averechtse effecten teweeg brengen.

Eind deze week besluit CBR of er na 31 maart weer examens afgenomen kunnen worden, of dat de periode van afgelasting wordt verlengd. Het heeft dus nu geen zin om contact hierover op te nemen met de klantenservice van het CBR.

Kandidaten en rijscholen zijn afgelopen zondag persoonlijk geïnformeerd over het uitstellen van hun examen. Naast teleurstelling overheerst vooral begrip voor deze ingrijpende maatregel. Zodra het weer veilig kan, kunnen de uitgestelde examens kosteloos worden ingepland. Om hamsteren van examens te voorkomen, blijft het reserveringssysteem tot nader order gesloten.

We hopen dat u overtuigd blijft dat we in het belang van alle leden ons uiterste best blijven doen om zo ongeschonden mogelijk deze enerverende tijd door te komen.

Meer berichten