Logo rij-instructie.nl
Foto: Pixabay

Keuringsartsen CBR stunten met tarieven en sjoemelen met de rekening

  actueel

CBR-directeur Petra Delsing heeft er alle vertrouwen in dat de problemen met de procedures rond de rijgeschiktheid en gezondheidsverklaring in het najaar opgelost zijn. Vanaf maart kunnen bijvoorbeeld ook 75-plussers hun aanvraag digitaal doen en dat scheelt, verwacht ze, een slok op een borrel. Maar sinds vandaag heeft het CBR er wel een hoofdpijndossier bij, want meerdere keuringsartsen geven aan dat collega's frauderen met facturen. SP-Kamerlid Cem Lacin (SP) zei ervan te schrikken dat er geen toezicht is op de keuringsartsen.

Dit is de belangrijkste conclusie na de hoorzitting over de problemen met de medische keuringen bij het CBR die vandaag plaatsvond. Kamerleden, het CBR, burgers (onder anderen schrijfster Aafke Romeijn) en keuringsartsen namen het CBR vol op de horens en voor het geval dat nog niet bekend was, is nu wel heel helder dat het systeem rammelt. De lijst met keuringsartsen wordt opgesteld door het CBR (met een zogenoemde BIG-registratie kun je keuringsarts worden), maar datzelfde CBR heeft niets te vertellen over de tijd die een keuringsarts moet nemen voor een keuring en welke tarieven er worden gehanteerd. Velen hanteren de NGZ-tarieven, maar dat hoeft niet. Dit is namelijk aan de markt en dat werkt blijkbaar in de hand dat er gesjoemeld wordt.
Het relaas van keuringsarts Robert Sadiek was wat dit betreft exemplarisch. "Er zijn meerdere artsen die adverteren met goedkope keuringen", liet hij weten. Volgens hem gaat het veelal om gepensioneerde artsen die nog beschikken over hun BIG-registratie die er een beetje 'bijbeunen' en keuringen aanbieden voor een paar tientjes, vaak zwart.

Werktempo
Ook opvallend: de drie keuringsartsen bij de hoorzitting hebben hun eigen werktempo. Toine Korthout liet weten soms wel twee uur bezig te zijn met een keuring, maar zijn collega's Sadiek en Windgassen doen er soms vier in een uur. Nu is de ene keuring de andere niet, maar dit is wel een heel groot verschil. Wel zijn zij alle drie van mening dat de oplopende wachttijden vooral worden veroorzaakt door de uitbreiding van het aantal vragen op de gezondheidsverklaring. Bij de verandering van de Eigen verklaring naar gezondheidsverklaring op 1 november 2017 is meteen ook het aantal vragen toegenomen en daardoor wordt het er niet makkelijker op.  
Op 19 maart is een plenair Kamerdebat over het CBR. Dan komen alle kwesties die rond het CBR spelen aan de orde en dan zal blijken of de politiek vindt dat de maatregelen die tot nu zijn genomen, waaraan wordt gewerkt en die in het vooruitzicht zijn gesteld voldoende vertrouwen geven op een goede afloop of dat moet worden ingegrepen door de minister, die gisteren het CBR al onder verscherpt toezicht plaatste.
 

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten