Logo rij-instructie.nl
Foto:

En weer is er een organisatie die het CBR hekelt vanwege de procedure rijgeschjiktheid

  actueel

Ouderenbond ANBO raadt haar leden aan al een half jaar vóór het verlopen van het rijbewijs te starten met de aanvraag voor herkeuring. "Maar inmiddels is zelfs dat krap. Het is onbegrijpelijk dat dit probleem niet opgelost wordt. Zelfs de Tweede Kamer moet blijkbaar de nodige druk uitoefenen", zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan.  

Dit kan er ook nog wel bij voor het CBR in aanloop naar de hoorzitting in de Tweede Kamer morgenochtend. ANBO is de zoveelste partij die het CBR hekelt vanwege de in veel gevallen te trage afhandeling van de procedure rond de gezondheidsverklaring.
Naast een (veel te) lange procedure hebben melders last van onduidelijkheid wanneer ze uitsluitsel kunnen verwachten. Ook krijgt men vaak geen bevestiging dat formulieren zijn ontvangen, werkt de digitale knop niet of de instructies worden als onduidelijk ervaren. En men staat lang in de wachtrij als er telefonisch contact wordt gezocht. "Kortom: een standaardvoorbeeld van een vastlopend administratief systeem", aldus ANBO.

Gebruikersraad
ANBO is lid van de Gebruikersraad van het CBR en heeft de ervaren problemen diverse malen aangekaart, maar blijkbaar zonder succes. "Op dit moment is de klantvriendelijkheid en klantgerichtheid van de verlengingsaanvraag nog ver te zoeken", aldus ANBO.

20 procent
Ongeveer 20 procent van de 75-plussers met een B-rijbewijs melden zich jaarlijks bij het CBR; 75-plussers moeten zich namelijk eens in de vijf jaar melden. Dat zijn er ongeveer 144.000 per jaar. In alle gevallen moet een gezondheidsverklaring worden ingevuld én moet je door een keuringsarts die daartoe bevoegd is worden gekeurd.
Als het rijbewijs niet op tijd verlengd wordt, verloopt het rijbewijs en mag men geen auto meer rijden. "Dat is natuurlijk heel zuur als dit veroorzaakt wordt door de organisatie die goedkeuring aan de verlenging moet geven. In elk geval is het belangrijk om lang van te voren al de aanvraag in te dienen. De procedure gaat over vele stappen en alle stappen kosten tijd", laat ANBO weten.

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten