Logo rij-instructie.nl

Rijleskeurmerk gaat piepend van start

  actueel

Het Rijleskeurmerk is vandaag van start gegaan met de overhandiging van de eerste certificaten aan de rijscholen Boudewijn Pijnappel in Oisterwijk, Alphenaar in Haarlem en JR uit Veendam. De drie rijschoolhouders verklaarden dat ze een meerwaarde van het Rijleskeurmerk zien voor hun eigen rijschool maar vooral voor de branche. Tot nu toe zijn er zeven rijschoolhouders die het Rijleskeurmerk willen voeren.

Tot zover het goede nieuws, maar het Rijleskeurmerk gaat piepend en krakend van start. Van de vier rijscholen die het certificaat zouden krijgen, heeft allereerst één het net niet op tijd gered. Er kon niet op tijd een Verklaring Omrent Gedrag worden overlegd. Van de andere drie werkte Boudewijn Pijnappel uit Oisterwijk nog niet met een Lesovereenkomst (nu wel) en Autorijschool JR uit Veendam had in eerste instantie ook geen VOG én voldoet met een gemiddeld slagingspercentage van 40 procent bij 47 examens per jaar maar net aan het criterium dat een rijschool hooguit tien procent in negatieve zin mag afwijken van het gemiddelde landelijk slagingspercentage van 50 procent. In de kring Winschoten is het gemiddeld slagingspercentage overigens 52 procent.
Ter illustratie: Boudewijn Pijnappel heeft een gemiddeld slagingspercentage van 67 procent en Alphenaar zit aan 55 procent; beiden ruim boven het landelijke én het kringgemiddelde. 

Heel normaal
Je zou denken: je kunt je een soepelere start wensen. Maar volgens René Ungerer van het Centrum voor Certificatie dat het Rijleskeurmerk uitgeeft is het in de wereld van audits en certificaten heel normaal dat er na een eerste audit corrigerende maatregelen moeten worden genomen. "Dat gebeurt in negen van de tien keer", zegt hij. "Maar het is heel simpel: de drie rijscholen die nu het Rijleskeurmerk mogen voeren, voldoen aan alle eisen die worden gesteld. Anders hadden ze hier niet gestaan."

    

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten