Logo rij-instructie.nl
Na het eerste overleg overleg over het Rijleskeurmerk met de LBKR werd deze foto gemaakt. De LBKR steunt het Rijleskeurmerk, maar het keurmerk is niet voorbehouden aan alleen sympathisanten van de LBKR.
Na het eerste overleg overleg over het Rijleskeurmerk met de LBKR werd deze foto gemaakt. De LBKR steunt het Rijleskeurmerk, maar het keurmerk is niet voorbehouden aan alleen sympathisanten van de LBKR.

Rijleskeurmerk is niet voor parttimers

  actueel

Het Rijleskeurmerk dat vandaag van start is gegaan, sluit op voorhand een aantal rijschoolondernemers uit. Het slagingspercentage mag bijvoorbeeld niet meer dan 10 procent negatief afwijken van het landelijk gemiddelde van 50 procent. Ook rijschoolhouders die minder dan 15 examens per jaar afnemen kunnen zich niet inschrijven en een instructeur moet aantoonbaar de Nederlandse taal machtig zijn. Verder moet een instructeur elke twaalf maanden minimaal drie uur op bezoek bij een andere rijschool die het Rijleskeurmerk voert, waarvan minimaal twee uur tijdens een rijles achterin moet worden meegereden.

Dit staat in het erkenningsschema van het Rijleskeurmerk, dat te vinden is op rijleskeurmerk.nl.
Twee andere opvallende eisen: rijles moet aantoonbaar op verschillende tijdstippen op een dag gegeven worden en bij voorkeur ook bij verschillende weersomstandigheden. En stilstaan tijdens de rijles mag alleen ten behoeve van educatieve doeleinden met betrekking tot de rijles.

Tarieven

Op rijleskeurmerk.nl staan ook de tarieven en het blijkt dat deze nog behoorlijk kunnen oplopen. Als er geen bijzonderheden zijn, bedragen de gemiddelde jaarlijkse kosten voor een rijschool met één rijinstructeur voor 3 jaar € 280,- per jaar (exclusief btw). Per extra rijinstructeur bedragen de extra jaarlijkse kosten € 45,-. Bij meerdere vestigingen zijn de kosten afhankelijk van het aantal vestigingen, met een tarief van € 102,50 per audit-/rapportage, € 35,- per reisuur en € 0,29 per km. 

Audit
Voor de inschrijving zelf worden geen kosten berekend, maar de zogenoemde initiële audit (de audit waarin wordt getoetst of de rijschool voldoet aan de criteria) die plaatsvindt vóór opname in het register kost € 540,- Als er geen bijzonderheden zijn zal er vervolgens in jaar 2 en jaar 3 een schriftelijke controle audit plaatsvinden en in het vierde jaar vindt een herkeuring op locatie plaats (deze is gelijk aan een initiële audit). Elke schriftelijke controle-audit kost € 150,-. Bij alle genoemde kosten wordt ervan uitgegaan dat tijdens de audits geen sprake is van afwijkingen van de norm, waardoor geen vervolgonderzoek nodig is. 


 

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten