Logo rij-instructie.nl
Foto:

Vanaf vrijdag nieuwe brandstofaanduidingen

  actueel

Vanaf vrijdag 12 oktober 2018 komen op de vulpistolen van brandstofzuilen stickers die aangeven welke brandstof er getankt wordt. Deze stickers worden uniform voor de EU. De bestaande aanduidingen blijven daarnaast gehandhaafd.

 De brandstofsticker voor benzine is rond en zwart-wit. Het getal na de E geeft het maximumpercentage biocomponenten aan dat erin verwerkt mag zijn. Biocomponenten worden toegevoegd om de uitstoot van kooldioxide (CO2) te verminderen. Ze zijn gebaseerd op ethanol en gemaakt uit plantaardige grondstoffen. Er komen steeds meer pompen waar naast de gewone benzine (aangeduid met de sticker E5), ook benzine met een ethanolgehalte van maximaal 10% getankt kan worden (E10-sticker). Ook kunt u een E85-sticker aantreffen. E85 is alleen geschikt voor voertuigen met een zogenoemde flex fuel motor. Let op: de sticker met de E-waarde is geen vervanging voor de aanduiding van Euro 95 en Euro 98. Bij benzinevoertuigen moet zowel de E-waarde als het zogenoemde octaangetal (95 of 98) overeenkomen met de aanduiding op de pomp.

Diesel
De brandstofsticker voor diesel is vierkant en eveneens zwart-wit. Het getal na de B geeft het maximumpercentage specifieke biodiesel-compontenten aan dat erin verwerkt mag zijn. Reguliere diesel wordt aangeduid met B7. Voor nieuwe dieselsoorten, zoals B10, B100 en XTL, is het raadzaam bij uw dealer of de fabrikant na te gaan of deze geschikt zijn voor uw voertuig. XTL geeft aan dat de brandstof synthetisch is en niet van ruwe aardolie is gemaakt.

Gas
De brandstofsticker voor gas is zwart-wit en heeft een ruitvorm. De letters in de ruit geven aan welk type gas getankt kan worden. Naast LPG en CNG zijn er steeds meer pompen waar u waterstof (H2) of LNG kunt tanken. 

Meerdere stickers
Een voertuig kan over meerdere brandstofstickers beschikken, bijvoorbeeld E5 én E10. Dat betekent dat het voertuig geschikt is voor beide brandstoffen. Daarnaast hebben benzineauto's op de klep van de tankdop vaak nog een sticker met het zogenoemde octaangetal (95 of 98).

Meer berichten