Logo rij-instructie.nl
Foto:

'Rijtaakondersteunende voorzieningen moeten veilig worden ingezet'

  actueel

Verkeersminister Van Nieuwenhuizen wil afspraken maken met onder andere autoverhuur- en leasemaatschappijen over een snellere en veilige introductie en gebruik van rijtaakondersteunende systemen (ADAS). Ook roept zij de autobranche op om meer voorlichting te geven. De rijscholenbranche wordt niet specifiek genoemd, maar het is duidelijk dat dit impliciet ook een appel is op deze sector om goed om te gaan met ADAS.

Van Nieuwenhuizen laat dit weten in een brief aan de Twee Kamer over de haar voorgestane aanpak van wat smart mobilty wordt genoemd: slimme systemen in auto's en infrastructruur om veiliger te kunnen (auto)rijden. Zij schrijft onder meer: "Er is een veelheid aan rijtaakondersteunende producten en diensten beschikbaar. Het veilig gebruik van deze producten en diensten biedt op korte termijn kansen voor verkeersveiligheid, bereikbaarheid en duurzaamheid. Dit vraagt om verantwoord gebruik."

Zelfsturende auto
Ook richt ze haar blik op de zelfsturende auto, waarvan zij verwacht dat 'Voertuigen die grotendeels zelfstandig over het hoofdwegennet kunnen rijden aar verwachting al binnen afzienbare tijd op de wegen te zien zijn." Om dit veilig te laten verlopen, moeten wet- en regelgeving worden aangepast. Daarvoor werkt zij samen met het CBR, de RDW en Rijkswaterstaat aan het rijbewijs voor de zelfrijdende auto: het zogeheten Rijbewijs S, met de S van software.
Meer over de proef die moet leiden tot het Rijbewijs S staat in de komende editie van Rij-instructie, die zaterdag bij de abonnees op de mat ligt.
 

Meer berichten